Συνολάκης: «Πρωτόγνωρες πυρκαγιές σε Γαλλία, Ισπανία - Κάποτε θα θεωρούνταν επιστημονική φαντασία»
Επιχείρηση κατάσβεσης στην Ισπανία
AP Photo/Manu FernandezΕξαιρετικά σπάνια χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των πυρκαγιών που κατακαίνε τη Γαλλία και την Ισπανία, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, σχολιάζοντας πως «μέχρι πριν λίγα χρόνια αυτά τα σενάρια θεωρούνταν σχεδόν επιστημονική φαντασία.
«Βλέπουμε πυρκαγιές που δημιουργούν το δικό τους νέφος, το οποίο ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα, επηρεάζει τον καιρό και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει βροχές ή κεραυνούς» ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ.
Η σημασία της πρόληψης
Ο ίδιος επεσήμανε τη σημασία της πρόληψης σε αυτή την άνιση μάχη με τις φλόγες, δηλώνοντας πως «πρέπει να επιμείνουμε πολύ περισσότερο στην αποφυγή, στην πρόβλεψη, παρά στο να προσπαθούμε πάρα πολύ να σβήσουμε τις μεγάλες πυρκαγιές».
«Η έμφασή μας είναι να μην ξεκινήσουν οι πυρκαγιές, να τις σβήνουμε πάρα πολύ στην αρχή και αυτό είναι το οποίο προφανώς και μας χρειάζεται, γιατί βλέπουμε πλέον ότι δυστυχώς από τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις που είχαμε κάνει τότε είναι ότι θα έχουμε πυρκαγιές οι οποίες θα είναι ανεξέλεγκτες. Και το βλέπουμε αυτό μόλις σε δύο χρόνια από τότε που το είχαμε ακόμα φανταστεί σαν μία πιθανότητα και το βλέπουμε να υλοποιείται, δυστυχώς» ανέφερε μεταξύ άλλων.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γαλλία - Ισπανία: Πώς φτάσαμε στις ακραίες πυρκαγιές- Κάηκαν πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα σε 4 μέρες
Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για τις δηλώσεις για το Πόθεν Έσχες
04:00
Ο Τραμπ βάζει τη δική του σφραγίδα στον Λευκό Οίκο - Το Οβάλ Γραφείο γίνεται «ιστορικό μνημείο»
03:46
Ο Ρούμπιο διαψεύδει τα σενάρια αποχώρησης από την κυβέρνηση Τραμπ ενόψει 2028
03:07
Πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας»: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις - Ποια η καταληκτική προθεσμία
03:00