ΟΗΕ: Ξεκινούν οι διαδικασίες εκλογής νέου γραμματέα- Ποιοι είναι υποψήφιοι για τη θέση του Γκουτέρες
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες
AP Photo/Jason DeCrowΈναν πρώτο γύρο εκλογών θα πραγματοποιήσει σήμερα, Πέμπτη (30/7) το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κεκλεισμένων των θυρών, με σκοπό να αξιολογήσει τις επτά υποψηφιότητες που διεκδικούν τη θέση του επόμενου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και διαδόχου του Αντόνιο Γκουτέρες.
Οι υποψήφιοι είναι ο επικεφαλής του πυρηνικού οργανισμού του ΟΗΕ, ο Αργεντινός Ραφαέλ Γκρόσι, η πρώην πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, η πρώην αντιπρόεδρος της Κόστα Ρίκα Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, η πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Μαρία Φερνάντα Εσπινόζα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γουιάνας Κάρολιν Ροντρίγκες-Μπίρκετ, ο πρώην πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ και η διπλωμάτης της Ουγκάντα Ολάρα Οτούνου, η οποία δήλωσε συμμετοχή στην κούρσα την περασμένη εβδομάδα.
Νέος επικεφαλής στο τέλος του 2026 μετά από 10 χρόνια
Να σημειωθεί ότι, ο Αντόνιο Γκουτέρες από την Πορτογαλία θα αποχωρήσει στο τέλος του έτους μετά από δύο πενταετείς θητείες.
Ο διάδοχος του Γκουτέρες βρίσκεται αντιμέτωπος με το καθήκον να δώσει ξανά πνοή σε έναν οργανισμό που βρίσκεται σε κρίση και οικονομικά δυσχαιρή θέση λόγω των αμερικανικών περικοπών.
Οι εκλογές «Straw» είναι άτυπες, μη δεσμευτικές ψηφοφορίες που διεξάγονται μεταξύ των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα μέλη ερωτώνται εάν «ενθαρρύνουν», «αποθαρρύνουν» ή «δεν έχουν άποψη» για κάθε υποψήφιο.
Η ψηφοφορία είναι μυστική και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είναι παρόντα μόνο τα μέλη του Συμβουλίου.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει κριθεί πως κάποιος από τους υποψηφίους είναι φαβορί και η ιστορία έχει δείξει πως θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλοί γύροι άτυπων εκλογών καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και να ολοκληρωθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου. Η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο εάν δεν προκύψει υποψήφιος στον οποίο τα μέλη του Συμβουλίου θα συναινέσουν.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας τελικά υιοθετεί ένα ψήφισμα, παραδοσιακά κεκλεισμένων των θυρών, συνιστώντας τον διορισμό ενός νέου ΓΓ στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών του ΟΗΕ.
Αυτό χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο, και η επακόλουθη έγκριση της Γενικής Συνέλευσης θεωρείται εδώ και καιρό ως σφραγίδα.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΟΗΕ: Δραστικές περικοπές στην ανθρωπιστική βοήθεια - 15 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα για το 2025
Νέα πυρκαγιά στο Ρέθυμνο - Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις
14:00
Η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν ξεπέρασε τα 400.000 εισιτήρια στις ελληνικές αίθουσες
13:54
Γιάνναρος: Με «οδηγό» τον άνεμο καίει η φωτιά στην Κρήτη-Τι ρόλο έπαιξαν στροβιλισμοί και κηλιδώσεις
13:44
Ρέθυμνο: Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του 25χρονου πυροσβέστη - Τυλιγμένο με σημαία το φέρετρο
13:35