ΚΟΣΜΟΣ

Μπάρακ Ομπάμα: επόμενος σταθμός, Βερολίνο

Μπάρακ Ομπάμα: επόμενος σταθμός, Βερολίνο
REUTERS/Kevin Lamarque

Επόμενος σταθμός, Βερολίνο. Την Τετάρτη στις 3μιση το μεσημέρι ο Μπάρακ Ομπάμα θα αναχωρήσει από την Ελλάδα με προορισμό την Γερμανία στο πλαίσιο του τελευταίου του ταξιδιού στην Ευρώπη με την ιδιότητα του Προέδρου των ΗΠΑ.

Σε ανάρτηση του στον ιστότοπο Medium ο Μπεν Ρόουντς (Ben Rhodes) -ένας εκ των επιτελών του αμερικανού Προέδρου σε θέματα ασφάλειας και επικοινωνίας- μιλά με τα θερμότερα λόγια για την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζοντας την ως την πιο κοντινή συνεργάτιδα του Μπαράκ Ομπάμα κατά την διάρκεια των 8 ετών της θητείας του.

«Οι δύο ηγέτες έχουν συνεργαστεί πάνω σε πολλά θέματα που έχουν ως στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας της παγκόσμιας οικονομίας. Μεταξύ αυτών είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν. Επίσης έχουν γίνει στενοί φίλοι έτσι ο Πρόεδρος ήθελε να την δει μια τελευταία φορά στο γραφείο της για να την ευχαριστήσει για την ηγεσία της και την σχέση που είχαν ως εταίροι» έγραψε ο Μπεν Ρόουντς.

Ο Μπάρακ Ομπάμα κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία θα συναντηθεί επίσης και με τους ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

«Θα συζητήσουν όλο το φάσμα των θεμάτων πάνω στα οποία συνεργαζόμαστε με την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους, την κρίση των προσφύγων, τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα επόμενα βήματά μας στη Συρία, την κατάσταση στην Ουκρανία, και τη δέσμευσή μας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ» δηλώνει ο Μπεν Ρόουντς.

Φυσικά ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι το πρόσφατο αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών. Ο Μπάρακ Ομπάμα αναμένεται να επαναλάβει τα όσα είπε απευθυνόμενος στους Αμερικανούς πολίτες σχετικά με την δέσμευση του για ομαλή μετάβαση της εξουσίας.

Στο Βερολίνο έχει σημάνει συναγερμός ενόψει της επίσκεψης Ομπάμα.

2016 11 15T120315Z 1686741635 D1BEUMYWNZAA RTRMADP 3 OBAMA GERMANY

πηγή:REUTERS/Fabrizio Bensch

24 ώρες πριν από την άφιξη του, οι αστυνομικές αρχές έλεγξαν και σφράγισαν με οξυγονοκόλληση όλες τις σχάρες των ομβρίων υδάτων από τα σημεία όπου θα περάσει η αυτοκινητοπομπή του.

2016 11 15T120319Z 1441332789 D1BEUMYWODAA RTRMADP 3 OBAMA GERMANY copy

πηγή:REUTERS/Fabrizio Bensch

Μεταξύ των σημείων που λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα είναι και η περιοχή γύρω από την πύλη του Βραδεμβούργου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ