ΚΟΣΜΟΣ

Ο ξένος Τύπος για την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα

Ο ξένος Τύπος για την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με την επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα ασχολείται ο διεθνής τύπος σήμερα Τρίτη (15/11).

FAZ: Οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συμπαρίστανται στην Ελλάδα, στις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει για να ξεπεράσει την βαθιά οικονομική κρίση. Πιστεύουμε ότι μια ισχυρή, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη είναι κάτι θετικό όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τον κόσμο και τις ΗΠΑ», ανέφερε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, γράφει η γερμανική εφημερίδα Frαnkfurter Allgemeine Zeitung στην ηλεκτρονική της σελίδα.

Επιπλέον, η FAZ επισημαίνει ότι ο Ομπάμα ζήτησε την ελάφρυνση του τεράστιου ελληνικού χρέους. Κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ομπάμα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους στον αγώνα της κατά της οικονομικής κρίσης, σημειώνει. «Η ελπίδα μου είναι ότι πάνω σε αυτήν την πρόοδο μπορούμε να οικοδομήσουμε», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Η ελάφρυνση του χρέους και άλλες στρατηγικές είναι αναγκαίες ώστε να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό σε αυτήν την μεταβατική φάση», αναφέρει η FAZ.

Handelsblatt: Η Αθήνα επιμένει να γίνει ελάφρυνση χρέους

Μετά από χρόνια καχεξίας η Ελλάδα φαίνεται ότι ξαναστέκεται στα πόδια της. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά με έμφαση ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους και βρίσκει αρωγό τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα.

«Ο Ομπάμα ζήτησε μεν τη συνέχιση των αναγκαίων πλην δύσκολων μεταρρυθμίσεων, αλλά στο Βερολίνο θα τονίσει ότι η αυστηρή πολιτική της λιτότητας δεν δημιουργεί ανάπτυξη, όπως είπε», σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει στον Μπαράκ Ομπάμα, λέει η εφημερίδα, προσθέτοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό την απαίτησή του να γίνει κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, διότι γνωρίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θα το δεχτούν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πετάει την Τετάρτη από την Αθήνα για το Βερολίνο. Το ερώτημα είναι ποιο βάρος έχει ο λόγος ενός απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία ο διάδοχός του λέγεται Ντόναλντ Τραμπ.

La Repubblica: Η λιτότητα δεν φέρνει ευημερία, είπε ο Ομπάμα

Πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας La Repubblica είναι η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα. Η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται με έμφαση στη φράση του κ. Ομπάμα ότι «η λιτότητα, από μόνη της, δεν φέρνει ευημερία» και ότι «μία ισχυρή, ενωμένη Ευρώπη, η οποία ευημερεί αποτελεί κάτι το θετικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Επιπλέον, κάνει αναφορά στα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που έχουν υιοθετηθεί στην Αθήνα, ενώ υπογραμμίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον Αμερικανό Πρόεδρο, τον ευχαρίστησε για την υποστήριξή του κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.

Τέλος, στο άρθρο του Ιταλού απεσταλμένου στην Αθήνα, Έττορε Λιβίνι, τονίζεται ότι ο κ. Ομπάμα εξέφρασε μεγάλη εκτίμηση για την ελληνική, ανθρώπινη στάση στο προσφυγικό και θέλησε να υπενθυμίσει ότι η Προεδρία του είχε πάντα ως στόχο την στήριξη της ανάπτυξης και της αισιοδοξίας, «παραμένοντας στο πλευρό του ελληνικού λαού».

Le Monde: Μήνυμα Ομπάμα για ελάφρυνση του χρέους

«Η λιτότητα από μόνη δεν επιτρέπει την επίτευξη της ευημερίας», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που επισκέπτεται την Αθήνα, στη στιγμή που η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δύσκολων μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι πιστωτές της», γράφει η εφημερίδα Le Monde στην ηλεκτρονική της έκδοση.

«Θα επιμείνω να τονίζω ότι κατά τη γνώμη μας, η λιτότητα από μόνη δεν μπορεί να φέρει ευημερία», τόνισε ο κ. Ομπάμα ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζοντας επίσης ότι θεωρεί σημαντική μία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Wiener Zeitung: Ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους

Την υποστήριξη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, της ανάγκης να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό σε αυτή τη μεταβατική φάση», τονίζει σε δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung στην ηλεκτρονική της έκδοση. Η εφημερίδα παραθέτει αποσπάσματα από τις συνομιλίες του στην Αθήνα, τόσο με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Ομπάμα αναφέρθηκε στις προόδους, που έκανε η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, όπως ο ίδιος επισήμανε, δεν ήταν εύκολες για τον ελληνικό λαό, αλλά υπήρξαν απαραίτητες, και ο ίδιος, όπως είπε, στη συνέχεια του ταξιδιού του πρόκειται να υπογραμμίσει ότι μόνον η λιτότητα δεν δημιουργεί ευημερία και πως «είναι αναγκαία μία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και άλλες στρατηγικές για να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό σε αυτή τη μεταβατική φάση».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως την Τετάρτη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρόκειται να εκφωνήσει στην Αθήνα, στη «γενέτειρα της Δημοκρατίας», ένα είδος «ομιλίας αρχών» και στη συνέχεια να αναχωρήσει για το Βερολίνο, όπου αναμένεται το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Le Soir: Υπέρ μιας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης ο Ομπάμα

Ευρεία είναι η κάλυψη της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα από τις ιστοσελίδες και τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς του Βελγίου. Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Soir, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία βελγικής εφημερίδας, η επίσκεψη Ομπάμα είναι το πρώτο θέμα.

Ιδιαίτερο βάρος δίδεται στις δηλώσεις Ομπάμα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την άνοδο του εθνικισμού ανά τον κόσμο. Επισημαίνεται επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τάσσεται υπέρ μίας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης, αλλά και υπέρ της διατήρησης της συνοχής του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα σημειώνονται με έμφαση οι δηλώσεις Ομπάμα για την πρόοδο που έχει επιτελέσει στον οικονομικό τομέα, αλλά και η εύφημος μνεία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η χώρα την προσφυγική κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ