ΚΟΣΜΟΣ

Μπαν Κι-μουν: Μήνυμα για περιορισμό των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων

Μπαν Κι-μουν: Μήνυμα για περιορισμό των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων
REUTERS / YOUSSEF BOUDLAL

Να σταματήσουν να επιδοτούν την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, τα οποία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την υπερθέρμανση του πλανήτη ζήτησε από όλες ανεξαιρέτως τις χώρες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

«Καλώ να περιοριστούν οι επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) προκειμένου να επιταχυνθεί η μετάβαση σε καθαρές ενέργειες», τόνισε ο κ. Μπαν μιλώντας στις αντιπροσωπείες που μετέχουν στην 22η παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα, στο Μαρακές (COP22).

Όπως γράφει το ΑΠΕ, ο Μπαν, η θητεία του οποίου στον ΟΗΕ λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου, κάλεσε επίσης όλες τις χώρες να θέσουν υψηλότερους στόχους όσον αφορά τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα «να κάνει περισσότερα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Οι επιδοτήσεις που δίνονται κάθε χρόνο για την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα (π.χ. φοροαπαλλαγές, επιχορήγηση της εξόρυξης πετρελαίου κλπ.) ξεπέρασαν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε με την τύχη των μελλοντικών γενεών ή να θέτουμε σε κίνδυνο την επιβίωση των άλλων ειδών του πλανήτη», υπογράμμισε ο γ.γ. του ΟΗΕ, κατά την έναρξη της συνόδου.

«Οι δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναληφθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, στα τέλη του 2015 (COP21) δεν μας βγάζουν από τη ζώνη του κινδύνου.

Σήμερα, περισσότεροι από 150 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που μπορεί να βυθιστούν κάτω από τα νερά ή να υποφέρουν από χρόνιες πλημμύρες, ήδη από αυτόν το αιώνα, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικά μεταναστευτικά κύματα και αστάθεια», προειδοποίησε ο Μπαν και κατέληξε λέγοντας ότι «το να δράσουμε όπως πρέπει για το μέλλον μας είναι μια τεράστια ευθύνη και μια τεράστια ευκαιρία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ