ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Ομπάμα: για «πολιτική διαθήκη» κάνουν λόγο τα γαλλικά ΜΜΕ

Επίσκεψη Ομπάμα: για «πολιτική διαθήκη» κάνουν λόγο τα γαλλικά ΜΜΕ
Eurokinissi/Στέλιος Μίσινας

Ιδιαίτερη μνεία στην επιλογή της Αθήνας από τον Μπάρακ Ομπάμα, ως πρώτο σταθμό την επίσκεψής του στην Ευρώπη, κάνουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

«Επέλεξε την Ελλάδα σαν πρώτο σταθμό για την τελευταία του περιοδεία στην Ευρώπη... εκπληρώνοντας το όνειρό του να μιλήσει για τη δημοκρατία από την Ακρόπολη», γράφει στην ηλεκτρονική του σελίδα το περιοδικό Courrier International.

Ο λόγος που θα εκφωνήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος από την Ακρόπολη, «θα ισοδυναμεί με την πολιτική του διαθήκη λίγο πριν αφήσει τη θέση του στο Λευκό Οίκο», σχολίασε η Σαρλότ Στίβεναρντ στο διεθνή ραδιοφωνικό σταθμό Radio France International.

«Στην Αθήνα, ο Ομπάμα υπενθυμίζει τη σημασία που έχει μια Ευρώπη ενωμένη και ισχυρή», τονίζει η οικονομική Les Echos.

«Ο Ομπάμα ξεκινάει την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του από την Αθήνα» τιτλοφορείται το περιοδικό Le Point. Όπως αναφέρεται, «οι ΗΠΑ φροντίζουν την Ελλάδα, μικρό εταίρο στη κρίσιμη γεωστρατηγική θέση στην άκρη της Ευρώπης». Παρατίθενται επίσης τα λόγια του Ομπάμα ότι η Ελλάδα είναι το «λίκνο του πολιτισμού» όπως και το σημείο εκείνο που μίλησε για «παράδειγμα των Ελλήνων στη μεταναστευτική κρίση».

«Από την Αθήνα ξεκινάει ο Μπάρακ Ομπάμα την τελευταία επίσημη επίσκεψή του στην Ευρώπη» είναι ο τίτλος της Λιμπερασιόν. Συνάντησε όλο χαμόγελα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και έκανε έκκληση για μια «Ευρώπη ενωμένη, ισχυρή και ευημερούσα», σχολιάζεται.

Στο κανάλι BFMtv δόθηκε έμφαση στο ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα τα τελευταία 17 χρόνια, μετά από εκείνη του Μπιλ Κλίντον το 1999. Επίσης, ότι για την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η επίσκεψη θεωρείται σημαντική, με την ελπίδα ο Αμερικανός Πρόεδρος να επηρεάσει τους δανειστές για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ