ΚΟΣΜΟΣ

«Θα ανακηρύξω πολύ σύντομα τα Στενά του Ορμούζ έδαφος των ΗΠΑ» λέει ο Τραμπ

«Θα ανακηρύξω πολύ σύντομα τα Στενά του Ορμούζ έδαφος των ΗΠΑ» λέει ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ

AP Photo/Paul Sancya

«Θα ανακηρύξω πολύ σύντομα τα Στενά του Ορμούζ έδαφος των ΗΠΑ μετά την ήττα του Ιράν» δήλωσε την Παρασκευή (14/8) κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο Ντόναλντ Τραμπ. 

«Στην ουσία, περί αυτού πρόκειται. Έχουμε τον αποκλεισμό. Κανένα πλοίο δεν περνάει, εκτός αν το επιτρέψουμε εμείς», πρόσθεσε.

Για να προσθέσει στη συνέχεια: «Κανείς δεν ξέρει πόσο επιτυχημένη είναι η εκστρατεία μας στο Ιράν, το ξέρει, όμως η Τεχεράνη».

Το Ιράν απορρίπτει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς και έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει την επαναλειτουργία της θαλάσσιας οδού έως ότου ικανοποιηθούν οι όροι του. Αυτοί περιλαμβάνουν την άρση των οικονομικών κυρώσεων και την αποδέσμευση των παγωμένων ιρανικών περιουσιακών στοιχείων.

Νωρίτερα στο Fox ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται να πλήξουν σκληρά το Ιράν σε οικονομικό επίπεδο, καθώς η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη προσπαθούν να διαπραγματευτούν τον τερματισμό του εξάμηνου πολέμου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ ​​Μπέσεντ, είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να επιβάλουν στην Τεχεράνη αυστηρά μέτρα, πρωτοφανούς χαρακτήρα, ενδεχομένως και εντός της επόμενης εβδομάδας.

«Θα πρόκειται για έναν συνδυασμό οικονομικής απομόνωσης, όπως αυτή που δεν έχει ξαναδεί ποτέ ο κόσμος, και του συνεχιζόμενου αποκλεισμού στα Στενά του Ορμούζ, ο οποίος θα εμποδίζει την είσοδο ή την έξοδο οποιουδήποτε πλοίου από τα ιρανικά λιμάνια», δήλωσε ο Μπέσεντ σε συνέντευξή του στο δίκτυο Newsmax, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι δηλώσεις του έρχονται τη στιγμή που ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ φέρεται να δήλωσε αργά την Πέμπτη (13/8) ότι ο αμερικανικός στρατός μπορεί να διατηρήσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν «επ' αόριστον». Το Πολεμικό Ναυτικό θα προχωρά σε εναλλαγή πλοίων «όπως έχουμε κάνει και όπως θα συνεχίσουμε να κάνουμε», δήλωσε ο Χέγκσεθ στους δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ η διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ φάνηκε να σταματά σχεδόν πλήρως την Παρασκευή, μετά την επίθεση σε δύο ακόμη πλοία στην περιοχή και τη δήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι θα μπορούσαν να διατηρήσουν ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν επ' αόριστον.

Ορισμένα πλοία ενδέχεται να διέρχονται χωρίς να εντοπίζονται, έχοντας απενεργοποιημένους τους αναμεταδότες τους, ωστόσο οι αριθμοί αυτοί υπολείπονται κατά πολύ των περισσότερων από 130 πλοίων που διέσχιζαν καθημερινά τα Στενά του Ορμούζ πριν από τον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κατά του Ιράν τον Φεβρουάριο.