ΚΟΣΜΟΣ

Η ατζέντα του Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο (pics)

Η ατζέντα του  Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο (pics)
REUTERS / FABRIZIO BENSCH

Προσγειώθηκε λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ της Τετάρτης στο αεροδρόμιο Τέγκελ του Βερολίνου, το προεδρικό αεροσκάφος Airforce One, που μετέφερε τον Πρόεδρο Ομπάμα απο την Αθήνα στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μετέβη απευθείας στο ξενοδοχείο του, το ιστορικό Adlon hotel, το οποίο και βρίσκεται ακριβώς δίπλα απο την πύλη του Βραδεμβούργου.

Εκεί, έχει προγραμματιστεί ιδιωτικό δείπνο με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, μετά από πρόσκληση του αμερικανού Προέδρου.

Το δείπνο αυτό ανακοινώθηκε μόλις πριν από λίγες ώρες και δεν είχε περιληφθεί στο αρχικό πρόγραμμα.

Η περιοχή λίγο από το ξενοδοχείο έχει αποκλειστεί, ενώ στα μέτρα προστασίας του Μπάρακ Ομπάμα παίρνουν μέρος 5.000 αστυνομικοί.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, ο αμερικανός Πρόεδρος θα επισκεφθεί αύριο το πρωί την Αμερικανική Πρεσβεία, η οποία βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά απο το ξενοδοχείο, ενώ το απόγευμα θα γίνει επίσημα δεκτός στην Καγκελαρία για συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ.

ASAbama2

Την συνάντηση αυτή θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, ενώ την Παρασκευή το πρωί θα συναντηθεί στη γερμανική πρωτεύουσα τόσο με την Καγκελάριο, όσο και με τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, τον ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι και τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει πολλές φορές αποκαλέσει την Καγκελάριο Μέρκελ, στενότερη σύμμαχο του. Υπάρχει, ωστόσο, ένα θέμα στο οποίο διαφωνούν και αυτό είναι η απομείωση του ελληνικού χρέους.

Σήμερα το Βερολίνο απάντησε αρνητικά στις προτάσεις Ομπάμα που έγιναν στην Αθήνα. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως Ομπάμα και Μέρκελ δεν συνεχίζουν να έχουν μια πολύ στενή σχέση.

ASAbama3

Στο Βερολίνο αναμένουν από τον αμερικανό Πρόεδρο να τους διαφωτίσει σε πολύ βασικά θέματα –όσο δηλαδή μπορεί- για το ποιές είναι οι προθέσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Από την άλλη, όπως αναφέρουν σχολιαστές, ο Μπάρακ Ομάμα αναμένεται πως θα διαβεβαιώσει τους Γερμανούς ότι θα υπάρξει κάποιο είδος συνέχειας στην πολιτική των ΗΠΑ. Το κορυφαίο θέμα που απασχολεί αυτή την στιγμή το Βερολίνο, είναι οι προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο ΝΑΤΟ και την στρατηγική που θα ακολουθήσει σε ότι αφορά την άμυνα της Ευρώπης.

ΦΩΤΟ: REUTERS / FABRIZIO BENSCH

ΔΗΜΟΦΙΛΗ