ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο για κατευνασμό των Ευρωπαίων

Ο Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο για κατευνασμό των Ευρωπαίων
EPA/DPA/RAINER JENSEN/φωτογραφία αρχείου

Σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ο πυρήνας των στρατηγικών σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρώπη, ο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης στο Βερολίνο, δεύτερο και τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του, με την ιδιότητα του προέδρου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πολλές φορές αποκαλέσει την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ως την στενότερη σύμμαχό του, αν και τους... χωρίζει η διαφορετική προσέγγιση που έχουν στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Μπορεί το Βερολίνο να απάντησε αρνητικά στις προτάσεις Ομπάμα που έγιναν στην Αθήνα σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως οι δύο ηγέτες δεν συνεχίζουν να έχουν μια πολύ στενή σχέση. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά των Financial Times σε δημοσίευμά τους ότι η συνάντησή τους γίνεται στο πλαίσιο της άτυπης παράδοσης της σκυτάλης του πλανητάρχη στην γερμανίδα καγκελάριο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγο μετά την προσγείωση του air force one στο Βερολίνο, προσκάλεσε σε δείπνο την γερμανίδα καγκελάριο, στο ξενοδοχείο στο οποίο κατέλυσε, το ιστορικό Adlon hotel, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την πύλη του Βραδεμβούργου, με την περιοχή να θυμίζει «φρούριο» εξαιτίας των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί.

10035877

Πηγή: EPA/Bundespresseamt /Pool/JESCO DEZEL / POOL/φωτογραφία αρχείου

Σήμερα Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η επίσημη συνάντηση αλλά και οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, οι οποίοι με άρθρο τους στο οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche, απευθύνουν κοινό κάλεσμα υπέρ μίας κοινωνικά υπεύθυνης οικονομίας, που θα βασίζεται στην ελεύθερη αγορά και το διεθνές εμπόριο, γεγονός που «μεταφράζεται» ως απόρριψη των προεκλογικών δεσμεύσεων του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περί επιστροφής σε ένα καθεστώς προστατευτισμού και μεγαλύτερου απομονωτισμού.

«Η επιστροφή στην εποχή πριν την παγκοσμιοποίηση δεν είναι πλέον δυνατή» αναφέρουν χαρακτηριστικά Ομπάμα και Μέρκελ, συμπληρώνοντας ότι «το μέλλον είναι ήδη εδώ».

Αμφότεροι διαμηνύουν ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία είναι πιο δυνατές όταν συνεργάζονται, επισημαίνοντας πως οι δύο χώρες μπορούν να πλάσουν την παγκοσμιοποίηση με έναν τρόπο που «συνάδει με τις αξίες και τα ιδεώδη μας. Έχουμε υποχρέωση προς τις επιχειρήσεις μας και τους πολίτες μας – για την ακρίβεια προς ολόκληρη την διεθνή κοινότητα – να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας».

«Μίνι» Σύνοδος κορυφής την Παρασκευή παρουσία Ομπάμα

Την Παρασκευή θα φτάσουν στο Βερολίνο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως αντικείμενο της συζήτησής των ευρωπαίων ηγετών με τον Ομπάμα θα είναι και οι σχέσεις με τη Ρωσία και το θέμα των κυρώσεων.

Επί τάπητος θα τεθεί το ενδεχόμενο της παράτασης των κυρώσεων οι οποίες έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την επέμβασή της στην Ουκρανία, καθώς και την πιθανή επιβολή νέων κυρώσεων για τους βομβαρδισμούς της στη Συρία.

Η συνάντηση στο Βερολίνο, θα πραγματοποιηθεί ενώ έχει περάσει μια εβδομάδα μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να επιδιώξει μια επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία, γεγονός το οποίο θέτει εν αμφιβόλω το καθεστώς των κυρώσεων τις οποίες επέβαλαν η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες το 2014, μετά την επέμβαση της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία.

Ένας γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος εξήγησε πως η πρόθεση είναι να παραταθούν οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, η ισχύς των οποίων εκπνέει στα τέλη του Ιανουαρίου, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Όμως εγείρονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο η νίκη του Τραμπ να ωθήσει τα πράγματα προς την αντίθετη κατεύθυνση, αμέσως μετά την ορκωμοσία του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ, την 20ή Ιανουαρίου. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από τον Ομπάμα να τους δώσει διευκρινίσεις για την κατάσταση, καθώς ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο για πάνω από μια ώρα την περασμένη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ