ΚΟΣΜΟΣ

Εξαφανίστηκαν ναυάγια πλοίων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Εξαφανίστηκαν ναυάγια πλοίων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
CNN International

Εξαφανίστηκαν από τον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού ναυάγια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί νεκροταφεία πολέμου.

Πρόκειται για τρία ολλανδικά πλοία και δύο βρετανικά, τα οποία βυθίστηκαν στη μάχη της Τζάβα το 1942 και ανακαλύφθηκαν από δύτες στα ανοικτά των ακτών της Ινδονησίας το 2002.

Τα ολλανδικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι τα κουφάρια των καταδρομικών HNLMS De Ruyter (6.545 τόνων) και HMLMS Java (6.670 τόνων), καθώς και του αντιτορπιλικού HMLMS Kortenaer (1.316 τόνων) έλειπαν από το σημείο όπου είχαν αρχικά εντοπιστεί στην ακτή Τζάβα της Ινδονησίας.

Επιπλέον σύμφωνα με την Guardian, έλειπαν δύο βρετανικά πλοία, το καταδρομικό HMS Exeter (8.390 τόνων) και το αντιτορπιλικό HMS Encounter (1.405 τόνων), καθώς και ένα υποβρύχιο του αμερικανικού ναυτικού.

hms exeter exlarge 169

Το πιο πιθανό είναι ότι τα έκλεψαν προκειμένου να πουλήσουν τα πολύτιμα κομμάτια τους. Σε δημοσίευμα των New Straits Times του 2015, αναφέρεται ότι ομάδες δυτών, οι οποίοι είχαν μεταμφιεστεί σε ψαράδες, έκλεβαν τα βυθισμένα πλοία, από τα οποία αφαιρούσαν -παράνομα φυσικά- τα μέταλλά τους, όπως το αλουμίνιο, τον ορείχαλκο και το ατσάλι. Αυτό, μάλιστα, φαίνεται να συνέβαινε από το 2012.

Οι προπέλες των πλοίων είναι φτιαγμένες από φωσφορούχο χαλκό, και κοστίζουν γύρω στα 4.700 δολάρια ανά τόνο. Κάθε προπέλα ζυγίζει περίπου 15 τόνους.

«Η βρετανική κυβέρνηση καταδικάζει την μη εξουσιοδοτημένη διαταραχή οποιουδήποτε ναυαγίου περιέχει ανθρώπινα λείψανα. Επικοινωνήσαμε με τις αρχές της Ινδονησίας για να εκφράσουμε τη σοβαρή μας ανησυχία σε αυτά τα νέα και να ζητήσουμε να ερευνήσουν τις αναφορές και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τα μνημεία από τέτοιου είδους ενέργειες στο μέλλον», ανέφερε στο CNN εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Η μάχη της Θάλασσας της Τζάβα –που σηματοδότησε την άνοδο του ιαπωνικού ναυτικού στον Ειρηνικό- συνέβη το Φεβρουάριο του 1942 και σε αυτή συμμετείχαν βρετανικά, ολλανδικά, αμερικανικά και αυστραλιανά πλοία. Σε αυτή οι συμμαχικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλη ήττα, χάνοντας 10 πλοία και 2.173 ναύτες.

British, Dutch WWII shipwrecks vanish from Pacific Ocean

By Emiko Jozuka, CNN

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ