ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Ο Ντουτέρτε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ΔΠΔ

Φιλιππίνες: Ο Ντουτέρτε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ΔΠΔ
REUTERS/ ROMEO RANOCO

Ανοιχτό άφησε ο πρόεδρος των Φιλιππινών Ροντρίγκο Ντουτέρτε το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), ακολουθώντας το παράδειγμα της Ρωσίας.

Ο Ντουτέρτε χαρακτήρισε το ΔΠΔ «άχρηστο» και εξέφρασε την οργή του για τους ισχυρισμούς της Δύσης σχετικά με εξωδικαστικές δολοφονίες, κατηγορώντας την ότι απέτυχε να κατανοήσει τον πόλεμό του κατά των ναρκωτικών. Επιπλέον, επέκρινε τον ΟΗΕ επειδή αποτυγχάνει να αποτρέψει το ξέσπασμα συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος των Φιλιππινών αναφέρθηκε στη Ρωσία, η οποία την Τετάρτη ανακοίνωσε εξίσου την πρόθεσή της να αποσύρει την υπογραφή της από το Καταστατικό της Ρώμης, που αποτελεί την ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ.

«Είναι άχρηστοι αυτοί στο Διεθνές Δικαστήριο. (Η Ρωσία) αποσύρθηκε. Μπορεί να ακολουθήσω. Γιατί; Μόνο μικροί σαν κι εμάς δέχονται τα πλήγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ντουτέρτε επιθυμεί να απομακρύνει τις Φιλιππίνες από τη μακροχρόνια εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ, στην προσπάθειά του να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, συχνά εξαίρει τη Ρωσία και για το λόγο αυτό επιθυμεί να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λίμα αυτό το Σαββατοκύριακο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ