ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Τζιχαντιστές του ISIS εκτέλεσαν περισσότερους από 300 πρώην αστυνομικούς

Ιράκ: Τζιχαντιστές του ISIS εκτέλεσαν περισσότερους από 300 πρώην αστυνομικούς
REUTERS / STRINGER

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πιστεύεται ότι πριν από διάστημα τριών εβδομάδων, εκτέλεσαν περισσότερους από 300 ιρακινούς πρώην αστυνομικούς και τους έθαψαν σε ομαδικό τάφο, νότια της Μοσούλης και κοντά στην πόλη Χαμάμ αλ-Αλίλ, σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters επισκέφθηκε την τοποθεσία όπου βρίσκεται ο ομαδικός τάφος και όπου σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων οι τζιχαντιστές έθαψαν τους πρώην αστυνομικούς που σκότωσαν με σφαίρες ή αποκεφάλισαν. Οι κάτοικοι εκτιμούν ότι μέχρι και 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της απόσυρσης των τζιχαντιστών από την πόλη.

Η Human Rights Watch ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές ξεχώρισαν κάποιους από τους πρώην αστυνομικούς από μία ομάδα περίπου 2.000 ανθρώπων σε γειτονικά χωριά και πόλεις, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τους ενόπλους τον περασμένο μήνα που αποσύρθηκαν βορείως της Μοσούλης και της πόλης Ταλ Αφάρ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η οργάνωση επικαλείται έναν εργάτη ο οποίος είπε ότι είδε τους τζιχαντιστές του ΙΚ να οδηγούν τέσσερα μεγάλα φορτηγά που μετέφεραν 100 με 125 άνδρες, κάποιους από τους οποίους αναγνώρισε ως πρώην αστυνομικούς και να περνούν μπροστά από ένα αγροτικό κολλέγιο κοντά στην τοποθεσία που τελικά έγινε ο ομαδικός τους τάφος.

Λίγα λεπτά αργότερα, άκουσε πυρά αυτόματων όπλων και κραυγές πόνου, είπε ο ίδιος. Την επομένη, την νύχτα της 29ης Οκτωβρίου, επαναλήφθηκε παρόμοιο σκηνικό με περίπου 130-145 άνδρες, κατήγγειλε ο ίδιος στην HRW.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ