ΚΟΣΜΟΣ

Και όμως κατάφεραν να ανακαλύψουν τις ρίζες των περισσότερων Βρετανικών επιθέτων! (pics)

Και όμως κατάφεραν να ανακαλύψουν τις ρίζες των περισσότερων Βρετανικών επιθέτων! (pics)
REUTERS

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για την προέλευση του επιθέτου σας; Αν όχι, ίσως θα έπρεπε να το κάνετε, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έρευνα Βρετανών σε περισσότερα από 45.000 επώνυμα έφερε στο φως πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.

Δεν ήταν κάτι απλό όμως. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια έρευνας στα κιτάπια της ιστορίας, αλλά και γεωγραφικές μελέτες σχετικά με την διανομή οικογενειακών ονομάτων για να ανακαλυφθεί πως 40.000 επίθετα είχαν προέλευση από την Βρετανία και την Ιρλανδία.

Ο υπεύθυνος της έρευνας, καθηγητής Ρίτσαρντ Κόατς είπε πως η λίστα είναι «πιο λεπτομερής και ακριβής» απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν.

Η ομάδα υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αγγλίας, ανέλυσε πηγές που χρονολογούνται από τον 11ο μέχρι τον 19ο αιώνα για να εξηγήσει πλήρως την προέλευση των ονομάτων.

Τα αποτελέσματα

Ανακάλυψαν πως 80% των πιο κοινών επιθέτων ήταν Βρετανικά ή Ιρλανδέζικα. Μεταξύ άλλων τα:

  • Σμιθ (περισσότεροι από 400.000 κάτοικοι είχαν αυτό το επίθετο σύμφωνα με απογραφή του 1881, ενώ σήμερα φτάνουν τους 500.000)
  • Τζόουνς (περισσότεροι από 300.000 το 1881, 400.000 σήμερα)
  • Γουίλιαμς (λίγο πάνω από 200.000 το 1881, σχεδόν 300.000 σήμερα)
  • Μπράουν και Τέιλορ (λιγότεροι από 200.000 το 1881, πάνω από 250.000 σήμερα)
  • Τζόνσον (περισσότεροι από 100.000 το 1881, σχεδόν 150.000 τώρα)
  • Λι (κάτω από 50.000 το 1881, σχεδόν 84.000 σήμερα)

«Μερικά επίθετα προέρχονται από επαγγέλματα - όπως το Σμιθ (σιδεράς) και το Μπέικερ (αρτοποιός)», λέει ο καθηγητής Κόατς.

«Άλλα ονόματα συνδέονται με περιοχές, για παράδειγμα το Χιλ (λόφος) ή Γκριν (πράσινο), που συνδέονται με ένα πράσινο χωριό».

«Επώνυμα που είναι ‘πατρωνυμικά’ είναι αυτά που φυλούν το όνομα του πατέρα, όπως τα Τζακσον και Τζένκινσον», λέει ακόμη.

«Υπάρχουν ακόμη ονόματα όπου η προέλευση του ονόματος περιγράφει τον αρχικό κάτοχο τους, όπως Μπράουν (καφές), Σορτ (κοντός) ή Θιν (λεπτός), παρότι το Σορτ μπορεί να είναι και κάποιο ειρωνικό παρατσούκλι για κάποιον ψηλό»

farah

Ο αθλητής Μο Φάρα (πηγή: Action Images via Reuters / Craig Brough Livep)

Αποκαλύψεις για γνωστές προσωπικότητες

Ο καθηγητής Κόατς έκανε ακόμη λόγο για επιρροές από κουλτούρες και γλώσσες μεταναστών που έμειναν στην χώρα από τον 16ο αιώνα και ύστερα.

Μεταξύ αυτών και το όνομα του γνωστότατου αθλητή Μο Φάρα, ενός παράξενου Αγγλικού ονόματος, που ανήκε σε μόλις πέντε άτομα το 1881.

Το όνομα προέκυψε από την νότια προφορά του πιο γνωστού ονόματος Φάρερ, που προέρχεται από το φέρουρ και μεταξύ άλλων σημαίνει και σιδηρουργός. Το Φέρουρ είναι από μόνο του δάνειο από την αρχαία γαλλική λέξη, φερέρ.

Παρότι το επίθετο είναι πολύ σπάνιο στις αγγλικές οικογένειες, συναντάται συχνά σε μουσουλμάνους. Η αραβική λέξη φάρα σημαίνει χαρά, ευτυχία και ευχαρίστηση.

Ένα ακόμη όνομα που αναλύθηκε για πρώτη φορά είναι το Λι, το πιο κοινό όνομα Κινέζικων ονομάτων στην Μεγάλη Βρετανία.

Υπήρχαν περισσότεροι από 9.000 κάτοχοι του επιθέτου το 2011, χωρίς να προσμετρούνται αυτοί που το γράφουν διαφορετικά (Lee αντί για Li) που θα αύξανε σημαντικά τον αριθμό των κατόχων.

Οι ερευνητές βρήκαν περισσότερες από έξι διαφορετικές προελεύσεις του ονόματος στην Κινεζική διάλεκτο, συμπεριλαμβανομένου της μετάφραση του ως «δαμάσκηνο», «κάστανο», «μαύρο», «τυχερός» και «αυστηρός».

patel

Ο Ινδός ηθοποιός Ντεβ Πατέλ (πηγή: IMDb)

Ένα από τα πιο γνωστά Ινδικά επίθετα, το Πατέλ, ήταν επίθετο που χρησιμοποιούνταν για βοσκούς.

Τα ευρήματα έχουν δημοσιευτεί στο λεξικό Αγγλικών της Οξφόρδης για Οικογενειακά Ονόματα στην Βρετανία και την Ιρλανδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ