ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Δημοσιογράφος βοήθησε πρόσφυγα και κατηγορείται για διακίνηση

Σουηδία: Δημοσιογράφος βοήθησε πρόσφυγα και κατηγορείται για διακίνηση
REUTERS/ ZOHRA BENSEMRA

Για διακίνηση προσφύγων κατηγορείται ένας δημοσιογράφος της σουηδικής τηλεόρασης, επειδή βοήθησε έναν ανήλικο Σύρο να φτάσει από την Ελλάδα στη Σουηδία.

Την άνοιξη του 2014, ο Φρέντρικ Ένεβαλ γύριζε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών εθνικιστικών κομμάτων απέναντι στο μεταναστευτικό κύμα. Εκείνη την περίοδο γνώρισε στην Ελλάδα έναν 15χρονο Σύρο, τον Άμπεντ και με τη βοήθεια δύο συναδέλφων του, οι οποίοι επίσης διώκονται, τον μετέφερε στη Σουηδία.

«Εκ προμελέτης, βοήθησαν έναν αλλοδαπό να περάσει στη Σουηδία μέσω του Μάλμε, μολονότι το πρόσωπο αυτό δεν είχε διαβατήριο, ούτε κάποια άδεια για να μπει στη χώρα», αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Ο δημοσιογράφος δηλώνει αθώος, ενώ το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών. «Ως ανθρώπινα όντα, αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να το κάνουμε για ένα αγόρι που βρισκόταν σε κατάσταση ανάγκης», είπε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση.

Η μετάδοση του ντοκιμαντέρ, τον Ιανουάριο του 2015, προκάλεσε ένα κύμα συμπάθειας για τους πρόσφυγες, όμως την ίδια εποχή κατατέθηκε μήνυση σε βάρος του Ένεβαλ. «Πολλοί Σουηδοί αναρωτήθηκαν τι θα έκαναν αν ένα αγόρι τους ικέτευε να το βοηθήσουν και ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να το κάνουν», είπε ο δημοσιογράφος.

Ο Ένεβαλ υποστηρίζει ότι δεν έδρασε ως διακινητής επειδή ούτε ο ίδιος ούτε οι συνάδελφοί του πήραν χρήματα. Η εισαγγελέας Κριστίνα Αμίλον υπενθύμισε, ωστόσο, ότι «αρκεί να βοηθήσεις κάποιον να περάσει τα σύνορα σε μια ευρωπαϊκή χώρα για να κατηγορηθείς για παροχή βοήθειας σε παράνομους μετανάστες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ