ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Στους δρόμους οι δημόσιοι υπάλληλοι εξαιτίας των μικρών αυξήσεων στους μισθούς

Χιλή: Στους δρόμους οι δημόσιοι υπάλληλοι εξαιτίας των μικρών αυξήσεων στους μισθούς
REUTERS / STRINGER

Οι πολύ μικρές αυξήσεις στους μισθούς τους, έβγαλαν στους δρόμους τους Χιλιανούς δημοσίους υπαλλήλους, που συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα Σαντιάγο.

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν συνθήματα, έφτασαν σε απόσταση μερικών μέτρων από το προεδρικό μέγαρο, αναγκάζοντας τους αστυνομικούς να αποκλείσουν την περιοχή.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ακολούθησαν συγκρούσεις στη μεγάλη πλατεία μπροστά από το κτίριο αλλά οι αστυνομικοί, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση, κατάφεραν τελικά να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

«Είναι απολύτως λογικό, οι άνθρωποι απογοητεύτηκαν, αισθάνονται ότι δεν έχουν καμία δύναμη λόγω της άθλιας αύξησης που εγκρίθηκε», είπε ο Εστέμπαν Ματουράνα, ο πρόεδρος του συνδικάτου Confusam. «Αυτό που συμβαίνει είναι η αντίδραση ανθρώπων που έχουν απαυδήσει», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, το Κογκρέσο ενέκρινε αυξήσεις της τάξης του 3,2% για τον δημόσιο τομέα – σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τον πληθωρισμό. Τα συνδικάτα ζητούσαν αύξηση 4%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ