ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Αξιωματικοί του στρατού κατηγορούνται για το θάνατο δύο νεοσυλλέκτων

Πορτογαλία: Αξιωματικοί του στρατού κατηγορούνται για το θάνατο δύο νεοσυλλέκτων
Twitter / SIMundial

Επτά υπαξιωματικοί και αξιωματικοί του στρατού συνελήφθησαν την Πέμπτη στην Πορτογαλία, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται για τον θάνατο δύο νεοσυλλέκτων, κατά τη διάρκεια άσκησης που έγινε εν μέσω καύσωνα, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, οι συλληφθέντες, δύο λοχίες και πέντε ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού ξηράς, κατηγορούνται για σωματική βλάβη και για παράλειψη παροχής βοήθειας σε πρόσωπα που αντιμετώπιζαν κίνδυνο.

Οι δύο νεοσύλλεκτοι, ο Ούγκο Αμπρέου και ο Ντίλαν ντα Σίλβα, έπαθαν ηλίαση ενώ εκτελούσαν βολές στις 4 Σεπτεμβρίου στο Αλκοτσέτε, που βρίσκεται νότια της Λισαβόνας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, εκείνη την ημέρα η θερμοκρασία στην περιοχή ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ο Αμπρέου πέθανε την ίδια ημέρα από καρδιακή προσβολή, ενώ ο ντα Σίλβα λίγες ημέρες μετά σε νοσοκομείο της Λισαβόνας, όπου νοσηλευόταν. Ο ντα Σίλβα ήταν γεννημένος στη Γαλλία, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν είχε και τη γαλλική υπηκοότητα.

«Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε τι συνέβη, το πώς συνέβη και ποιος ευθύνεται γι αυτό που συνέβη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας, Αζερέντο Λόπες.

Οι συλληφθέντες στρατιωτικοί θεωρούνται ύποπτοι και για κατάχρηση εξουσίας απέναντι στους νεοσύλλεκτους.

«Αφού έπεσε κάτω, ένας λοχίας τον πίεσε για να ανασάνει και κατάπιε χώμα. Τον δολοφόνησαν», ισχυρίστηκε η μητέρα του Αμπρέου, Άντζελα, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση RTP.

Σύμφωνα με μια ιατροδικαστική έκθεση, την οποία επικαλείται το περιοδικό Expresso, ο θάνατος του Ντίλαν ντα Σίλβα αποδίδεται σε ηπατική ανεπάρκεια.

Στο σώμα του έφερε τραύματα στην κοιλιακή χώρα, το κεφάλι και τα άκρα.

Για την ίδια υπόθεση διενεργείται από τα τέλη Οκτωβρίου κι άλλη έρευνα εις βάρος δύο στρατιωτικών νοσοκόμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ