ΚΟΣΜΟΣ

«Η Τουρκία δεν ανήκει στην ΕΕ» λέει η γαλλική Δεξιά

«Η Τουρκία δεν ανήκει στην ΕΕ» λέει η γαλλική Δεξιά

Την αντίθεσή τους στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, εξέφρασαν οι δύο πιθανότεροι υποψήφιοι της Δεξιάς για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία το 2017, Νικολά Σαρκοζί και Αλέν Ζιπέ.

«Η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Ο Αλέν Ζιπέ και ο Νικολά Σαρκοζί είναι οι πιθανότεροι αντίπαλοι του δεύτερου γύρου των προκριματικών εκλογών της γαλλικής δεξιάς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Αμφότεροι δήλωσαν σε τηλεοπτική αναμέτρησή τους ενόψει του πρώτου γύρου των προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη του συντηρητικού υποψηφίου, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου και του δεύτερου γύρου μία εβδομάδα αργότερα, ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν θα πρέπει να συμμετέχει σε μία μελλοντική κυβέρνηση στη Συρία.

«Έχω δηλώσει εδώ και καιρό ότι η Τουρκία δεν ανήκει στην ΕΕ και οι τρέχουσες εξελίξεις στο καθεστώς της χώρας καθιστά αυτό το ενδεχόμενο ακόμη πιο απίθανο», δήλωσε ο Ζιπέ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Ο ίδιος εξέφρασε την αντίρρησή του για μία συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που θα προβλέπει ότι η Άγκυρα θα συμβάλει στον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής προς χώρες της ΕΕ με αντάλλαγμα την χαλάρωση των όρων για τη χορήγηση της βίζας στα ευρωπαϊκά ταξίδια για τους πολίτες της και την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Ήρθε η ώρα να δοθεί ένα τέλος σε όλο αυτό. Η Τουρκία δεν ανήκει στην ΕΕ», συμφώνησε ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Από την πλευρά του ο Ζιπέ είπε ότι το μπλοκ θα πρέπει να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Τουρκία: «Σαφώς και το τουρκικό καθεστώς δεν εξελίσσεται όπως θα θέλαμε στο δημοκρατικό μέτωπο, αλλά πρόκειται για μία μεγάλη χώρα και για έναν γείτονα με τον οποίο θα πρέπει να εμπλεκόμαστε».

Όποιος κερδίσει στις προκριματικές εκλογές των συντηρητικών έχει μεγάλες πιθανότητες να αναδειχτεί επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας τον Μάιο. Η Γαλλία την περίοδο αυτή στηρίζει επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ