ΚΟΣΜΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε προσφυγή κατά της Τουρκίας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε προσφυγή κατά της Τουρκίας
REUTERS/Osman Orsal

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την προσφυγή δικαστού από την Τουρκία η οποία απολύθηκε και συνελήφθη έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Αιτιολογώντας την ετυμηγορία του το δικαστήριο του Στρασβούργου σημείωσε ότι η δικαστής Ζεϊνέπ Μερτζάν δεν προσέφυγε σε όλες τις βαθμίδες της τουρκικής δικαιοσύνης πριν αποταθεί στο ΕΔΑΔ. Στην ανακοίνωση του δικαστηρίου αναφέρεται, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ότι η Ζέινεπ Μερτζάν προσέφυγε μεν ανεπιτυχώς σε τουρκικό δικαστήριο, δεν έφθασε ωστόσο μέχρι στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο, την ανώτατη βαθμίδα της τουρκικής δικαιοσύνης.

Η τουρκάλα δικαστής προέβαλε το επιχείρημα ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν διασφαλίζονται πλέον οι όροι μιας δίκαιης δίκης στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο και αναφέρθηκε στις συλλήψεις ακόμη και μελών του ανώτατου δικαστηρίου. Παράλληλα τόνισε ότι προσέφυγε απευθείας στο ΕΔΑΔ επειδή συνελήφθη, υπέστη ταπεινωτική και απάνθρωπη μεταχείριση, αλλά και επειδή της αρνήθηκαν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία, γεγονότα τα οποία, όπως εκτίμησε, συνιστούν παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Υποχρεωτική προσφυγή στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικαλέστηκε στην αιτιολογία του την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και μάλιστα το άρθρο 35, σύμφωνα με το οποίο για να εξετάσει μια υπόθεση το ΕΔΑΔ θα πρέπει προηγουμένως αυτή να έχει «περάσει» από όλες τις βαθμίδες της δικαιοσύνης σε εθνικό επίπεδο.

Οι δικαστές στο Στρασβούργο απέρριψαν το επιχείρημα της δικαστού, σύμφωνα με το οποίο στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν διασφαλίζεται πλέον μια δίκαιη δίκη, επιχειρηματολογώντας ότι «οι ενστάσεις της κ. Μερτζάν για την αμεροληψία των δικαστών δεν την αποδεσμεύουν από την υποχρέωση προσφυγής στο εν λόγω δικαστήριο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ