ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο-σοκ: Λευκοί προσπαθούν να κλείσουν ζωντανό σε φέρετρο ένα μαύρο αγόρι

Βίντεο-σοκ: Λευκοί προσπαθούν να κλείσουν ζωντανό σε φέρετρο ένα μαύρο αγόρι

Ένα μαύρο αγόρι, ανήμπορο, ξεσπάει σε λυγμούς. Ένας άσπρος άνδρας το βρίζει και το σπρώχνει μέσα σε ένα φέρετρο. Η εικόνα σοκάρει. Το αγόρι τον παρακαλάει να σταματήσει, εκείνος το απειλεί ότι αν δεν σταματήσει να φωνάζει είτε θα το κάψει ζωντανό είτε θα κλείσει το φέρετρο αφού βάλει μέσα ένα φίδι. Ένας άλλος λευκός άνδρας τραβάει με το κινητό του το βίντεο των βασανιστηρίων.

Το περιστατικό συνέβη σε ένα αγρόκτημα στη Νότια Αφρική και είναι μία υπενθύμιση προς όλους μας ότι οι φυλετικές διακρίσεις εξακολουθούν να υπάρχουν παρά τους αγώνες και τους «πύρινους» λόγους που ακούμε όλοι κατά καιρούς. Το χρώμα του αγοριού, η διαφορετικότητά του ήταν η αφορμή για την αποτρόπαια πράξη των δύο ανδρών. Και δυστυχώς αυτό το φαινόμενο, η ρατσιστική βία, η αίσθηση «ανωτερότητας» λόγω χρώματος, δεν παρατηρείται μόνο στη Νότια Αφρική αλλά αν κοιτάξουμε προσεκτικά υπάρχει παντού γύρω μας. Στην Ευρώπη, στην Αμερική, που παρόλο ότι έχουν γίνει κάποια βήματα για να εξαλειφθεί το φαινόμενο, ο ρατσισμός δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται.

Το ανατριχιαστικό περιστατικό σημειώθηκε στις 17 Αυγούστου, όμως το βίντεο των 20 δευτερολέπτων δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του France 24, παρότι δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες, το μαύρο αγόρι, ο Victor, κατάφερε να «δραπετεύσει» από τους βασανιστές του και είχε το θάρρος και το κουράγιο, σε μία περιοχή όπου οι φυλετικές διακρίσεις εξακολουθούν να υφίσταται, να καταθέσει μήνυση κατά των δύο ανδρών, του Theo Martins Jackson και του Willem Oosthuizen.

Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο ένας εκ των δύο είπε ότι ο Victor καταπάτησε την περιουσία του καθώς το αγρόκτημα του ανήκει, όμως ο Victor είπε ότι απλά πέρασε από εκεί για διασχίσει ένα μονοπάτι και να γυρίσει στην πόλη που μένει.

Οι δύο άνδρες οδηγήθηκαν στο δικαστήριο αλλά η δίκη τους αναβλήθηκε για τις 25 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε θα παραμείνουν στη φυλακή. Οι ίδιοι ζήτησαν από τον δικαστή να μην προφυλακιστούν γιατί φοβούνται για τη ζωή τους. Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν είναι η απαγωγή και η επίθεση με πρόθεση την πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι το τελευταίο περιστατικό και ότι δεν θα ξαναδούμε παρόμοιό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ