ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Ιταλία: Όλα τα γκάλοπ δείχνουν προβάδισμα του «Όχι»

Δημοψήφισμα Ιταλία: Όλα τα γκάλοπ δείχνουν προβάδισμα του «Όχι»
Reuters / Stefano Rellandini

Όλα τα γκάλοπ που δημοσιεύονται σήμερα στην Ιταλία δίνουν προβάδισμα στο «όχι», ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ, από τη δημοσκοπική έρευνα της εταιρίας Demopolis, που έγινε για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La 7, προκύπτει ότι η πρόθεση ψήφου υπέρ του «όχι» αγγίζει το 39%, υπέρ του «ναι» το 36%, ενώ το υπόλοιπο στατιστικό δείγμα δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τελική του απόφαση.

Παράλληλα, σε γκάλοπ της εταιρίας Tecnè, για λογαριασμό της Rai, οι ερωτηθέντες απαντούν ότι θα καταψηφίσουν τις μεταρρυθμίσεις σε ποσοστό 53,5%, ενώ το 46,5% εννοεί να τις στηρίξει.

Βάσει της δημοσκοπικής έρευνας της εταιρίας Euromedia Research, τέλος, το «όχι» «πείθει» το 52,5% των ερωτηθέντων και το «ναι» το 47,5%.

Σύμφωνα με τους περισσότερους δημοσκόπους, το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται γύρω στο 20%, κάτι που δείχνει ότι αυτή η κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση πρόκειται να κριθεί, πιθανότατα, με αρκετά μικρή διαφορά.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι τόνισε και χθες βράδυ, σε συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση της Rai, ότι «αν η χώρα του δεν επιθυμεί να ακολουθήσει την οδό των σημαντικών αλλαγών, υπάρχουν πολλοί άλλοι πολιτικοί οι οποίοι ξέρουν πολύ καλύτερα από τον ίδιο να επιπλέουν».

Σε περίπτωση ήττας στο δημοψήφισμα, θεωρείται πολύ πιθανό ο Ρέντσι να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, διατηρώντας, όμως, τουλάχιστον προσωρινά, την ηγεσία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.