«Να ετοιμάσουν βαλίτσες»: Το Ισραήλ σχεδιάζει τον πλήρη εκτοπισμό των Παλαιστινίων- Σχέδιο επταετίας
Παλαιστίνιοι εκτοπίζονται από την πόλη της Γάζας
AP Photo/Abdel Kareem HanaΤον πλήρη εκτοπισμό των Παλαιστινίων από της γη τους και την κατάληψη της Γάζας σε βάθος επταετίας ετοιμάζει το Ισραήλ, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε την Πέμπτη (3/9) ο ακροδεξιός υπουργός Ιταμάρ Μπεν - Γκβιρ.
«Αντί να σκάβουν τούνελ, είναι ώρα να ετοιμάσουν βαλίτσες» σχολίασε ο Ισραηλινός υπουργός παρουσιάζοντας το σχετικό σχέδιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας, το «δεξί χέρι» του Μπενιαμίν Νετανιάχου έθεσε ως στόχο την «εθελοντική μετανάστευση» 250.000 Γαζαίων εντός ενός έτους, με σκοπό ο αριθμός αυτός να ανέλθει σε 1,86 εκατομμύρια σε βάθος επταετίας.
«Είναι ρεαλιστικό» σχολίασε, υποστηρίζοντας πως αρκετές χώρες είναι «έτοιμες» να δεχτούν τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας. Πρότεινε το Ισραήλ να χρηματοδοτήσει αυτό το πρόγραμμα, προσφέροντας οικονομικά κίνητρα στις χώρες που θα συμφωνήσουν να δεχτούν μετανάστες από τη Γάζα.
Το σχέδιο αυτό είχε επιβεβαιώσει την Τετάρτη (2/9) και ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ίσραελ Κατζ, δηλώνοντας πως το Ισραήλ είναι έτοιμο να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σχεδίου μετεγκατάστασης του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας εφόσον οι ΗΠΑ ανάψουν το «πράσινο φως».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο Τραμπ «δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα (εγκατάλειψης της Γάζας), απλώς την έχει παγώσει» λόγω πιέσεων από αραβικές χώρες. «Αλλά το σχέδιο δεν έχει εγκαταλειφθεί, αποτελεί αντικείμενο συνεχιζόμενων συζητήσεων, ακόμη και τώρα», υποστήριξε ο Ισραηλινός υπουργός και ισχυρίστηκε «το 80% των κατοίκων της Γάζας θέλει να φύγει», αλλά η Χαμάς «τους εμποδίζει». Τους ισχυρισμούς αυτούς έχουν διαψεύσει οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι, που προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις ζωές που τους στέρησαν οι επιθέσεις του Ισραήλ, στα συντρίμμια.
Να σημειωθεί, πάντως, πως ο αναγκαστικός εκτοπισμός πληθυσμών αποτελεί έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Όσμπορν: Με αμοιβαίους συμβιβασμούς εφικτή η συμφωνία Ελλάδας-Βρετανίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
17:17
Ρόδος: Κλειστά και στις 15/10 τα σχολεία και οι αθλητικές εγκαταστάσεις λόγω της κακοκαιρίας
17:08
Τσίπρας: Ήρθα να ενώσω τον προοδευτικό κόσμο για να ανακτήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας
17:00
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εκθέσει με βίντεο τους πρώην βουλευτές του που δεν παραδίδουν την έδρα τους
16:52