ΚΟΣΜΟΣ

Χαλέπι: Οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί των τελευταίων δύο χρόνων

Χαλέπι: Οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί των τελευταίων δύο χρόνων
reuters

Οι συνοικίες των ανταρτών σφυροκοπούνται ανηλεώς από τις δυνάμεις του πυροβολικού. Πρόκειται για τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς των τελευταίων δύο χρόνων στο Χαλέπι.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AFP, στον τομέα που ελέγχουν οι αντάρτες, ουδέποτε τα τελευταία δύο χρόνια το πυροβολικό του συριακού στρατού δεν σφυροκόπησε με τέτοια δριμύτητα. Ενδεικτικό της βούλησης του συριακού καθεστώτος να ανακτήσει τον έλεγχο όλης της πόλης.

2016 11 18T131204Z 795691709 D1BEUNNWCAAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ALEPPO

ΠΗΓΗ: REUTERS

Οι αντάρτες από την πλευρά τους εκτόξευσαν 15 ρουκέτες στην ελεγχόμενη από τις κυβερνητικές δυνάμεις πλευρά της πόλης, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο κοριτσάκια.

Χθες βράδυ, ένα νοσοκομείο στη συνοικία Μάαντι βομβαρδίστηκε και τέθηκε εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Οι άνθρωποι αποκοιμούνται υπό τον θόρυβο των βομβαρδισμών και ξυπνούν υπό τον θόρυβο των βομβαρδισμών", δήλωσε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου το οποίo εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης.

Ιατρική πηγή ανέφερε ότι "δύο ασθενείς σκοτώθηκαν κι ένα μέρος του νοσοκομείου καταστράφηκε". Άλλοι ασθενείς τραυματίστηκαν όπως και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού.

2016 11 18T131002Z 1659992191 D1BEUNNVXIAC RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ALEPPO

ΠΗΓΗ: REUTERS

Όλα τα νοσοκομεία στο ανατολικό Χαλέπι που ελέγχεται από τους αντάρτες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας έπειτα από ημέρες σφοδρών βομβαρδισμών στην πολιορκούμενη αυτή περιοχή της πόλης της βόρειας Συρίας, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Υγείας του Χαλεπίου.

"Αυτή η καταστροφή της βασικής για τη ζωή υποδομής στερεί από τους πολιορκημένους, αποφασισμένους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων όλων των παιδιών και των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών, τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν σωτήριες για τη ζωή θεραπείες ... αφήνοντάς τους να πεθάνουν", αναφέρει η ανακοίνωση που έστειλε στο Reuters αξιωματούχος της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι κάποια νοσοκομεία λειτουργούν ακόμη αλλά πολλοί κάτοικοι φοβούνται να μεταβούν εκεί εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών.

Ο ανταποκριτής του AFP στο ανατολικό Χαλέπι μεταδίδει ότι τα σχολεία πιθανόν να μείνουν κλειστά σήμερα και αύριο σε αυτή την πλευρά της πόλης, λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών.

Ελικόπτερα έριχναν βαρέλια γεμάτα από εκρηκτικά εναντίον των συνοικιών των ανταρτών στην πρώην οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας.

Οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν ολοσχερώς το αρχηγείο της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στο Μπαμπ αλ-Νάιραμπ, άλλη μία συνοικία του τομέα που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Οι κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπίου παραμένουν μέσα στα σπίτια τους.

Από την Τρίτη που επαναλαμβάνονται οι βομβαρδισμοί, έπειτα από μια διακοπή ενός μήνα, τουλάχιστον 65 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Πολιορκημένοι εδώ και τέσσερις μήνες, δεν μπορούν να λάβουν καμιά ανθρωπιστική βοήθεια. Οι αποθήκες των τοπικών ΜΚΟ είναι άδειες και οι πολίτες που μαστίζονται από την πείνα πραγματοποίησαν επίθεση αυτή την εβδομάδα στις αποθήκες του δημοτικού συμβουλίου των ανταρτών, σύμφωνα με το AFP.

Η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή 300.000 και πλέον ανθρώπων από το 2011.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιβεβαιώνουν ότι STIW 16 Νοεμβρίου επλήγησαν από εναέριους βομβαρδισμούς δύο νοσοκομεία στο Ανατολικό Χαλέπι που βρίσκεται υπό στενή πολιορκία. Οι επιθέσεις αυτές έρχονται μόλις μία ημέρα μετά την εκ νέου έναρξη των βομβαρδισμών στις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.

«Μέχρι τη Δευτέρα επικρατούσε σχετική ηρεμία στο ανατολικό Χαλέπι για μερικές εβδομάδες, με ελαφρείς χερσαίους βομβαρδισμούς μόνο» αναφέρει Σύρος γιατρός που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Την Τρίτη όμως η κατάσταση κλιμακώθηκε απότομα, με πάνω από 100 επιδρομές και τρομακτικούς αριθμούς τραυματιών. Μέσα σε δύο μόλις ώρες, από τη 1 έως τις 3 το απόγευμα, έφτασαν στο νοσοκομείο 55 τραυματίες. Κάναμε εισαγωγή σε 13 ανθρώπους, 3 πέθαναν».

Την ίδια στιγμή, στο Βερολίνο, οι μεγάλοι ευρωπαίοι ηγέτες παρουσία του προέδρου Ομπάμα, απηύθυναν έκκληση για "άμεση διακοπή" των επιθέσεων εναντίον του τομέα που ελέγχεται από τους αντάρτες στο Χαλέπι.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Δαμασκός και οι σύμμαχοί της θέλουν να κινηθούν γρήγορα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.

Οι καθεστωτικές δυνάμεις "θέλουν να συνδυάσουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τον λιμό συνεπεία της πολιορκίας για να κάνουν τους αντάρτες να παραδοθούν", εκτιμά ο Τομά Πιερέ, ειδικός για τη Συρία και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

"Είναι σαφές ότι η Ρωσία, η Δαμασκός και η Τεχεράνη θέλουν την ανακατάληψη του ανατολικού Χαλεπίου γρήγορα. Οι ΗΠΑ έχουν παραλύσει, πρέπει να θέσουν τον Τραμπ προ τετελεσμένου γεγονότος", δήλωσε ο Φαμπρίς Μπαλάνς, ειδικός για τη Συρία στο Washingtοn Institute.

Ανατολικά της Δαμασκού, τουλάχιστον 22 άμαχοι, ανάμεσά τους 10 παιδιά, σκοτώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο από τους βομβαρδισμούς σε διάφορες πόλεις της ανατολικής Γούτα, άλλου προπυργίου των ανταρτών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ