ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Φιγιόν και Ζιπέ προηγούνται στις προκριματικές για το χρίσμα

Γαλλία: Φιγιόν και Ζιπέ προηγούνται στις προκριματικές για το χρίσμα
REUTERS/ VINCENT KESSLER

Οι πρώην πρωθυπουργοί Φρανσουά Φιγιόν και Αλέν Ζιπέ προηγούνται στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2017, σύμφωνα με τα πρώτα, μερικά αποτελέσματα.

Με βάση την καταμέτρηση των ψήφων στα 2.912 από τα 10.228 εκλογικά τμήματα, ο Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 42,8% και ο Ζιπέ έρχεται στη δεύτερη θέση με 26%, ανέφερε η επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος. Ο Νικολά Σαρκοζί είναι τρίτος, με ποσοστό 24,4%.

Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά, αυτό θα σημαίνει ότι ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που θεωρείτο φαβορί μαζί με τον Ζιπέ, δεν θα καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο των προκριματικών, όπου θα αναμετρηθούν μεταξύ τους οι δύο πρώην πρωθυπουργοί.

Να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις έφερναν τους τρεις βασικούς υποψηφίους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, με ποσοστό γύρω στο 30% ο καθένας. Η συμμετοχή στις προκριματικές εκλογές ήταν πολύ υψηλή, καθώς δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι. "Ο κόσμος ξέρει ότι είναι σημαντικές εκλογές γιατί ο υποψήφιος που θα επιλεγεί θα έχει μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί (πρόεδρος) το 2017", ανέφερε η Μαντί Λατίλ, η πρόεδρος ενός εκλογικού τμήματος στη Νίκαια.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ