Ο Γκουτέρες ανησύχησε για τελευταία φορά
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες
AP Photo/Heather KhalifaΜπορεί όλα τα βλέμματα στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ να είναι στραμμένα κυρίως στον Ντόναλντ Τραμπ και στους άλλους μεγάλους ηγέτες, μπορεί παρασκηνιακά να παίζονται πολλά και από πολλούς, ο ίδιος ο Οργανισμός όμως, παρά το ότι αλλάζει Γενικό Γραμματέα, βρίσκεται μονίμως σε δεύτερη μοίρα, αν και είναι οικοδεσπότης.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες αποχωρεί από το ανώτατο αξίωμα του Οργανισμού, όπως περίπου αποχώρησαν όλοι οι προκάτοχοί του. Με μια πορεία που περιελάμβανε την έκφραση ανησυχίας, τη δήλωση θλίψης και την έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Δυστυχώς ο οργανισμός που ιδρύθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για να αποτρέπει έναν νέο όλεθρο, αλλά και να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες οποιουδήποτε άλλου πολέμου δεν τα έχει καταφέρει και τόσο καλά.
Άλλωστε οι ισχυροί διασφάλισαν ότι θα είναι λίγο πιο ίσοι από τους υπόλοιπους ίσους, έχοντας μάλιστα και δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις. Και έτσι μπορούσε μία χώρα να επιτεθεί, να προσαρτήσει εδάφη, να σκοτώσει αμάχους, να παραβεί κάθε λέξη του Διεθνούς Δικαίου, αρκεί να είχε στο πλευρό της ένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Γι αυτό και τα χιλιάδες ψηφίσματα του Οργανισμού παραμένουν επί της ουσίας κενό γράμμα.
Τι μπορεί να κάνει ένας Γενικός Γραμματέας για όλα αυτά. Δυστυχώς απολύτως τίποτα. Αν οι ισχυροί δεν αποφασίσουν να εκχωρήσουν ουσιαστικές αρμοδιότητες στον Οργανισμό, αν τα ψηφίσματα του δεν είναι δεσμευτικά και κυρίως αν όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο δεν έχει επιπτώσεις ο γενικοί γραμματείς θα έρχονται και θα παρέρχονται «ανησυχώντας». Και αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Τα ρήγματα στον κόσμο μεγαλώνουν»: «Καμπανάκι» Γκουτέρες στη Συνέλευση του ΟΗΕ για το μέλλον
Τραμπ από ΟΗΕ: «Έχω δίλημμα για το Ιράν - Να κάνω συμφωνία ή να το οδηγήσω στην κόλαση»
Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στον ΟΗΕ: «Πρόθυμος για συνάντηση ο Πούτιν - Στο τραπέζι και οι Patriot»
Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν: Η «πιο τραγική στιγμή» του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ήταν μια πράξη καλοσύνης
08:13
Μαζωνάκης: Προς προσφυγή κατά της προφυλάκισης ο 58χρονος γιατρός - Τι αναμένεται να ζητήσει
08:11
Entersoftone: Οι «μνηστήρες», η επιλογή της Hg και τα σχέδια για την επόμενη μέρα
08:03
Νετανιάχου κατά Μακρόν μετά την ομιλία του στον ΟΗΕ: «Αδιανόητος παραλογισμός»
07:54