ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος: Επ’ αόριστον η άφεση αμαρτιών για τις αμβλώσεις

Πάπας Φραγκίσκος: Επ’ αόριστον η άφεση αμαρτιών για τις αμβλώσεις
REUTERS/Tiziana Fabi/Pool

Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησε ο Πάπας Φραγκίσκος παρέχοντας επ' αόριστον στους καθολικούς ιερείς τη δυνατότητα να δίνουν άφεση αμαρτιών σε περιπτώσεις αμβλώσεων.

Ο Ποντίφικας αποφάσισε να παρέχει επ' αόριστον στους ιερείς την δυνατότητα να συγχωρούν την συγκεκριμένη πράξη διευρύνοντας, έτσι, τη δυνατότητα που τους είχε δώσει πέρσι για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του «Ιωβηλαίου έτους του Ελέους».

Στην επιστολή του ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρει:

«Θέλω να τονίσω όσο πιο αυστηρά μπορώ πως η άμβλωση είναι βαρύτατο αμάρτημα, από την στιγμή που βάζει τέλος σε μια αθώα ζωή. Κατά τον ίδιο τρόπο όμως, μπορώ και πρέπει να πω, πως δεν υπάρχει αμαρτία που το έλεος του Θεού δεν μπορεί να φτάσει, όταν μια μετανιωμένη ψυχή ψάχνει τρόπο να συμφιλιωθεί με τον Πατέρα. Κάθε ιερέας λοιπόν πρέπει να γίνει οδηγός, υπερασπιστής και η παρηγοριά μετανοούντων σε αυτό το ταξίδι της επανασύνδεσης», συνεχίζει η επιστολή.

«Εφεξής εξουσιοδοτώ όλους τους ιερείς, με την δυνατότητα να συγχωρούν εκείνους που έχουν διαπράξει την αμαρτία και έχουν προχωρήσει σε άμβλωση».

Η Καθολική εκκλησία για πολλά χρόνια έχει ορίσει την έκτρωση ως «ηθική αμαρτία» με αποτέλεσμα να οπλίσει πολλές οργανώσεις με το ίδιο "πιστεύω". Όμως ο Πάπας Φραγκίσκος προχώρησε στην μεταβολή της συγκεκριμένη θέσης της εκκλησίας, το περασμένο έτος. Τότε και κατά την διάρκεια του «Ιωβηλαίου έτους του Ελέους» είχε επιτρέψει σε ιερείς να συγχωρούν τις αμβλώσεις.

Το «Ιωβηλαίο έτος του Ελέους» ξεκίνησε από τις 8 Δεκεμβρίου του 2015 και ολοκληρώθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2016 και κατά την διάρκεια του υπήρχαν ειδικές προβλέψεις για συγχωρέσεις.

Σε κάποιες θρησκείες, οι ιερείς είχαν ήδη αυτή την εξουσιοδότηση.

Αξιωματούχοι στο Βατικανο είχαν και στο παρελθόν αφήσει υπόνοιες πως ο Πάπας Φραγκίσκος θα προωθούσε την αλλαγή στο κομβικό αυτό ζήτημα μόνιμα, όπως και τελικά έκανε.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει δρομολογήσει μια πιο επιεική και ευσπλαχνική γραμμή για την εκκλησία κατά την διάρκεια της θητείας του.

Pope Francis extends Catholic priests' right to forgive abortion

By Tim Hume, Cristiana Moisescu and Lindsay Isaac, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ