ΚΟΣΜΟΣ

Στήριξη από το ΝΑΤΟ στον αγώνα της Τουρκίας κατά του PKK ζήτησε ο Ρ.Τ. Ερντογάν

Στήριξη από το ΝΑΤΟ στον αγώνα της Τουρκίας κατά του PKK ζήτησε ο Ρ.Τ. Ερντογάν
REUTERS/ HANDOUT

Την υποστήριξη της Δύσης στον αγώνα της Άγκυρας εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ζήτησε την Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι αφήνουν τους Κούρδους αντάρτες να δρουν ελεύθερα στο έδαφός τους.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις στη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πως περιμένει υποστήριξη από τις χώρες της συμμαχίας εναντίον «όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων», αρχίζοντας από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Αυτοί που τηρούν στάση αναποφάσιστου θα πληγούν με τη σειρά τους, αργά ή γρήγορα», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος πριν κατηγορήσει την ΕΕ.

«Δεν μπορούμε να χωνέψουμε το γεγονός ότι τα μέλη του PKK μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα μέσα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιδεικνύουν πορτρέτα του αρχηγού τους στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Ερντογάν.

Γ. Στόλτενμπεργκ: Η συμμαχία αλληλέγγυα με την Τουρκία

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε σήμερα από την πλευρά του την «αλληλεγγύη» της συμμαχίας με την Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, προσθέτοντας πως η Τουρκία έχει το «δικαίωμα» να ασκήσει διώξεις σε βάρος των πραξικοπηματιών.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε πάντως ότι υπογράμμισε στις τουρκικές αρχές πως τα μέτρα αυτά πρέπει να λαμβάνονται μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου.

Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στα αιτήματα για άσυλο τα οποία κατατέθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος από τούρκους αξιωματικούς που υπηρετούσαν στις δομές του ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ