ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: Playboys και μισογύνηδες, κλινικές περιπτώσεις

Έρευνα: Playboys και μισογύνηδες, κλινικές περιπτώσεις

Οι άνδρες που συμπεριφέρονται ως playboys ή έχουν τάση να επιδεικνύουν ανωτερότητα μπροστά στις γυναίκες είναι πιθανότερο να πάσχουν από ψυχικά νοσήματα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν τάσεις σεξιστικής συμπεριφοράς, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Η ανάλυση εντόπισε ορισμένους συσχετισμούς μεταξύ της σεξιστικής συμπεριφοράς και των προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη και η κατάχρηση ουσιών, αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Counseling Psychology.

"Ορισμένα από αυτά τα σεξιστικά ανδρικά πρότυπα, όπως το να είναι κανείς playboy ή να εξουσιάζει τις γυναίκες δεν συνιστούν απλώς κοινωνική αδικία αλλά είναι επίσης δυνητικά βλαβερά για την ψυχική υγεία", σημείωσε στο Reuters ο Τζόελ Γουόνγκ, καθηγητής συμβουλευτικής στο Πανεπιστήμιο Μπλούμινγκτον της Ιντιάνα και βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Στην έρευνα αυτή συνδυάστηκαν τα αποτελέσματα περισσότερων από 70 μελετών που έγιναν στις ΗΠΑ τα τελευταία 11 χρόνια με τη συμμετοχή περισσότερων από 19.000 ανδρών.

Περιλάμβανε την εξέταση 11 "μοντέλων" που θεωρείται γενικά από τους ειδικούς ότι αντικατοπτρίζουν το τι θεωρεί η κοινωνία ως "παραδοσιακή" αρρενωπότητα, όπως για παράδειγμα την ανάληψη κινδύνων ή την επιθυμία για απόκτηση κύρους. Τα χαρακτηριστικά που συνδέονται περισσότερο με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι η συμπεριφορά του playboy ή η σεξουαλική ασυδοσία, η εξουσία επί των γυναικών και η αυτάρκεια.

"Οι άνδρες που έχουν πρόβλημα να ζητήσουν οδηγίες όταν χάνονται, είναι ένα κλασικό παράδειγμα αυτάρκειας", εξήγησε ο Γουόνγκ.

Παράλληλα, οι άνδρες που προβάλλουν τέτοια συμπεριφορά είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν θεραπεία για τα προβλήματά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ