ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία εμπορίου TPP – Η αντίδραση της Ιαπωνίας

Ο Τραμπ θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία εμπορίου TPP – Η αντίδραση της Ιαπωνίας
REUTERS/Carlo Allegri

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο οποίο περιγράφει τις δράσεις που θα αναλάβει την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου οι οποίες θα περιλαμβάνουν την απόσυρση των ΗΠΑ από την Υπερειρηνική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (TPP), μιας φιλόδοξης και αμφιλεγόμενης συμφωνίας διεθνούς εμπορίου.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι θα εκδώσει διάταγμα το οποίο μειώνει τον αριθμό των κανονισμών της κυβέρνησης, θα ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να εξετάσει τις παραβιάσεις των προγραμμάτων άδειας εργασίας σε ξένους υπηκόους, και θα ακυρώσει κάποιους περιορισμούς στην παραγωγή ενέργειας, μεταξύ των οποίων και η παραγωγή πετρελαιοφόρου σχιστόλιθου, αερίου και άνθρακα.

"Άμεση αντίδραση από την Ιαπωνία"

Η Υπερειρηνική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (TPP) δεν θα έχει νόημα χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα αποσύρει τη χώρα του από την εμπορική συμφωνία.

Ο Άμπε, που συμμετείχε με άλλους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των συμμετεχόντων στη συμφωνία χωρών στη Λίμα το Σάββατο, είπε ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση στη σύνοδο που πρότεινε την εφαρμογή της συμφωνίας Trans-Pacific χωρίς τις ΗΠΑ, είπε ο Άμπε σε δημοσιογράφους στο Μπουένος Άιρες. "Το TPP δεν έχει κανένα νόημα χωρίς τις ΗΠΑ", δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προεκλογική εκστρατεία, η απόσυρση από την εμπορική συμφωνία των 12 χωρών αποτέλεσε κεντρική δέσμευση του Τραμπ, ο οποίος την αποκάλεσε "καταστροφική" για τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ