ΚΟΣΜΟΣ

Νέο κύμα διώξεων από τον Ερντογάν: Αποπέμφθηκαν σχεδόν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Νέο κύμα διώξεων από τον Ερντογάν: Αποπέμφθηκαν σχεδόν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι
REUTERS/Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace Press Office/Handout via Reuters

Σε ένα νέο κύμα διώξεων προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος το βράδυ της 15ης Ιουλίου.

Οι τουρκικές αρχές απέπεμψαν σήμερα σχεδόν 15.000 δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άλλους λειτουργούς του Δημοσίου, ενώ έκλεισαν περισσότερα από 500 ιδρύματα και μέσα ενημέρωσης, με τον ισχυρισμό ότι τα πρόσωπα αυτά και τα συγκεκριμένα ιδρύματα έχουν κάποια σχέση με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, σύμφωνα με επίσημο διάταγμα.

;Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνολικά 1.988 μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, 7.586 μέλη της αστυνομίας, 403 άνδρες της χωροφυλακής και περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι δημοσίων οργανισμών αποπέμφθηκαν σήμερα, σε ένα νέο κύμα διώξεων της Άγκυρας.

Περισσότεροι από 110.000 δημόσιοι λειτουργοί συνολικά έχουν αποπεμφθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί πως ενορχήστρωσε ο ιερωμένος Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ.

Το διάταγμα ανακοίνωσε επίσης το κλείσιμο περισσοτέρων από 500 ιδρυμάτων, 18 φιλανθρωπικών οργανώσεων και εννέα μέσων Ενημέρωσης, με την κατηγορία ότι έχουν σχέση με το πραξικόπημα ή διασυνδέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ