Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις προξενικές υπηρεσίες στη Βραζιλία ενόψει των εκλογών για λόγους ασφαλείας
To κτήριο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
AP Photo/Jose Luis Magana, fileΤη λειτουργία των προξενικών υπηρεσιών στην πρεσβεία και τα προξενεία τους στη Βραζιλία ανέστειλαν την Παρασκευή (2/10) οι ΗΠΑ επικαλούμενες αδιευκρίνιστους λόγους ασφαλείας.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τα ζητήματα ασφαλείας ούτε τα συνέδεσε με τις εκλογές της Κυριακής. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για παροχή πρόσθετων πληροφοριών.
«Οι προξενικές υπηρεσίες στην πρεσβεία και τα προξενεία των ΗΠΑ στη Βραζιλία θα ανασταλούν από την Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια», υπογράμμιζε η χθεσινή ανακοίνωση. «Αμερικανοί πολίτες που χρειάζονται επείγουσα βοήθεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να μην προσέρχονται στην πρεσβεία, τα προξενεία ή άλλες διπλωματικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ».
Δεν δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με το πότε θα επανέλθει η λειτουργία των προξενικών υπηρεσιών.
Οι Βραζιλιάνοι ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου την Κυριακή (4/10), σε μια αναμέτρηση που θα καθορίσει αν το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής θα ακολουθήσει τη συντηρητική στροφή που έχουν πάρει πολλές χώρες της περιοχής ή αν θα συνεχίσει στη δική του πορεία.
Ο αριστερός πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα έχει προειδοποιήσει για ξένες παρεμβάσεις στις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων νέων δασμών από την πλευρά της Ουάσινγκτον. Η βίαιη εγκληματικότητα κυριαρχεί επίσης στις ανησυχίες των ψηφοφόρων, όπως καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις, ωθώντας τους υποψηφίους να δεσμευτούν για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Βραζιλία: «Επικοδομητική» η συνάντηση με τις ΗΠΑ για το εμπόριο με φόντο τους δασμούς
Εκλογές στη Βραζιλία: Οριακό προβάδισμα Λούλα έναντι του Φλάβιου Μπολσονάρου σε νέα δημοσκόπηση
Πώς θα δηλώσουν τα αναδρομικά 55.000 συνταξιούχοι που θα λάβουν «ραβασάκια» - Εξόφληση σε 72 δόσεις
03:00
ΓΣΕΕ: Πώς αμείβονται όσοι θα εργαστούν την αργία της 28ης Οκτωβρίου
02:00
Αναλυτικά οι τομείς που θα γίνουν οι 20.000 προσλήψεις στο δημόσιο το 2027
01:00
Eθνικός «κουμπαράς»: Πώς θα λειτουργεί - Τι θα ισχύει με την κατάθεση χρημάτων
00:30