ΚΟΣΜΟΣ

Η δολοφονία του Κένεντι στα 486 καρέ που έπιασε η κάμερα τoυ Αβραάμ Ζαπρούντερ

Η δολοφονία του Κένεντι στα 486 καρέ που έπιασε η κάμερα τoυ Αβραάμ Ζαπρούντερ
Youtube

Ένας Ρώσος μετανάστης στεκόταν στις 22 Νοεμβρίου του 1963 μαζί με πλήθος κόσμου στην Ελμ Στριτ του Ντάλας περιμένοντας την αυτοκινητοπομπή του Αμερικανού Προέδρου που είχε φτάσει από το αεροδρόμιο. Ο μετανάστης ονομαζόταν Αβραάμ Ζαπρούντερ και κρατούσε μία κάμερα με σκοπό να καταγράψει την επίσκεψη του Προέδρου. Ποτέ όμως δε φανταζόταν ότι η κάμερα του είχε καταγράψει το πιο τρομακτικό καρέ από τη δολοφονία του Τζον Ρ. Κένεντι.

 

Το βίντεο του Ζαπρούντερ και συγκεκριμένα το καρέ 313 είναι εκείνο που καταγράφει τη σφαίρα να διαπερνά το κρανίο του Αμερικανού προέδρου, προκαλώντας δέος. Το μόλις 26,6 δευτερόλεπτων διάρκειας βίντεο που μετρά 486 έγχρωμα καρέ κατέληξε να γίνει ένα από μεγαλύτερης αξίας ντοκουμέντα στην αμερικανική ιστορία.

Το χωρίς ήχο βίντεο καταγράφει, από τα δεξιά της πορείας της προεδρικής οχηματοπομπής, την εμφάνιση των οχημάτων, το πλήθος που χαιρετά τον Κένεντι και τον πρόεδρο που ανταποδίδει και την άφιξη της λιμουζίνας στο σημείο που βρίσκεται περίπου ο Ζαπρούντερ.

Το καρέ εκείνο, το 313ο στη σειρά, δείχνει - από απόσταση μεν και θολά, αλλά χωρίς αμφιβολία - την στιγμή που η σφαίρα διαπερνά το κρανίο του Κένεντι.

Με την είδηση της ύπαρξης του βίντεο, πάνω στον 58χρονο «έπεσαν» δημοσιογράφοι και πρακτορείο προσφέροντάς του 100.000 δολάρια για το βίντεο. Τελικά, αποφάσισε να το πουλήσει στο περιοδικό Life για 150.000 δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ