ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Τρομακτική η κατάσταση για τους αμάχους στο Χαλέπι, λέει ο ΟΗΕ

Συρία: Τρομακτική η κατάσταση για τους αμάχους στο Χαλέπι, λέει ο ΟΗΕ
REUTERS / AMMAR ABDULLAH

Ο συριακός στρατός παρότρυνε σήμερα τους Σύρους αντάρτες να χρησιμοποιήσουν τα τρόφιμα που κρατούν στις αποθήκες στο ανατολικό Χαλέπι για να ταΐσουν τους αμάχους, μία εβδομάδα μετά την επανέναρξη των σφοδρών βομβαρδισμών και των αεροπορικών επιδρομών στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες της πόλης. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ζητά από τη Ρωσία σιτάρι και καύσιμα.

«Η γενική διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων καλεί τους αντάρτες στις συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού να ανοίξουν τις αποθήκες και να διανείμουν τρόφιμα σε όσους τα χρειάζονται», αναφέρει η ανακοίνωση του συριακού στρατού.

Στο μεταξύ, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουάλιντ αλ Μουάλεμ, εξήγησε σε μια ρωσική αντιπροσωπεία που επισκεπτόταν τη Δαμασκό ότι η Συρία χρειάζεται οικονομική βοήθεια με τη μορφή σιταριού και καυσίμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που έχουν προκληθεί από τη συνεχιζόμενη εμφύλια σύρραξη και για να «απαλύνουν τα δεινά των Σύρων», όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SANA.

Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Η συριακή κυβέρνηση δεν είναι πλέον σε θέση να συγκεντρώσει αρκετό σιτάρι από τους ντόπιους γεωργούς ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες όσων ζουν στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχό της.

Τον προηγούμενο μήνα η Δαμασκός αγόρασε ένα εκατομμύριο τόνους σιταριού από τη Ρωσία, ποσότητα που θα καλύψει τις ανάγκες στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές για ένα χρόνο.

Η Συρία αγοράζει συχνά σιτάρι από τη Ρωσία, όμως αυτή ήταν μια ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα για πολύ χαμηλή τιμή, ενώ πηγή του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας δήλωσε στο Reuters ότι τον προηγούμενο μήνα η Μόσχα εξέταζε το ενδεχόμενο να στείλει και ένα ξεχωριστό φορτίο περίπου 100.000 τόνων σιταριού στη Συρία ως ανθρωπιστική βοήθεια.

ΟΗΕ: Φρικτές οι συνθήκες για τους αμάχους

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στο Χαλέπι είναι η δήλωση του επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Στίβεν Ο’ Μπράιεν. Ο Ο'Μπράιεν ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά ανέφερε ότι «οι συνθήκες στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές έχουν γίνει από φοβερές, τρομακτικές και πλέον είναι σχεδόν αδύνατο να τις αντέξει ανθρώπινο ον».

«Ας είμαι ξεκάθαρος, δεν είμαστε μάρτυρες απλώς μιας αναζωπύρωσης της βίας στο Χαλέπι. Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη κατάσταση. Αυτό που εξαπολύθηκε εναντίον των αμάχων την προηγούμενη εβδομάδα είναι ακόμη ένα κατώτατο σημείο στην σκληρή, απάνθρωπη επίθεση και είναι εξίσου σπαρακτικό, όσο δεν είναι αναπόφευκτο», υπογράμμισε ο Ο’ Μπράιεν.

«Όσοι συμμετέχουν στη σύγκρουση, όλοι τους, επιλέγουν να το κάνουν αυτό. Και οι άμαχοι πληρώνουν το κόστος», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρεσβευτής στο ΟΗΕ Μάθιου Ράικροφτ χαρακτήρισε χθες «βάρβαρους» τους βομβαρδισμούς στο ανατολικό Χαλέπι και ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ντελάτρ κατήγγειλε «μια στρατηγική ολοκληρωτικού πολέμου για την ανακατάληψη του Χαλεπιού με οποιοδήποτε κόστος».

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής Σαμάνθα Πάουερ διάβασε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας τα ονόματα περίπου 12 Σύρων αξιωματικών που φέρονται να διέταξαν να γίνουν επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων ή να βασανιστούν αντιφρονούντες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ