ΚΟΣΜΟΣ

Το Ευρωκοινοβούλιο θέλει πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

Το Ευρωκοινοβούλιο θέλει πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας
REUTERS/Murad Sezer

Με οκτώ προτάσεις ψηφισμάτων, οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδιώκουν να πετύχουν ένα «προσωρινό πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πολιτικές ομάδες πρέπει να καταλήξουν σε μια συναίνεση, ώστε στην ψηφοφορία της Πέμπτης, να έλθει κοινή πρόταση ψηφίσματος. Οι συζητήσεις ανάμεσα στις ομάδες έχουν ήδη ξεκινήσει από σήμερα.

Σύμφωνα με κάποιες πρώτες πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα βασικά σημεία που καταγράφονται στην πλειοψηφία των οκτώ προτάσεων είναι:

  • Η θανατική ποινή αποτελεί κόκκινη γραμμή για όλους. Η επαναφορά της στην Τουρκία θα σημάνει απολύτως το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
  • Το προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι επίσης αίτημα και στα οκτώ ψηφίσματα.
  • Σε ό,τι αφορά στην τελωνειακή ένωση οι συντηρητικοί του ΕΛΚ υπογραμμίζουν ότι μια πιθανή αναστολή της θα έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες για τον τουρκικό λαό.

Αντίθετα, οι Πράσινοι και η Ενωτική Αριστερά υπογραμμίζουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω ανάπτυξη της τελωνειακής ένωσης, χωρίς να ζητούν την αναστολή της.

  • Για τους Σοσιαλιστές, η επανεκκίνηση των συνομιλιών μετά το «πάγωμα» θα πρέπει να γίνει εφ’ όσον αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η Ενωτική Αριστερά ζητάει και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου.
  • Η Ενωτική Αριστερά προχωρά μάλιστα απαιτεί να ληφθούν μέτρα εναντίον των τουρκικών αρχών για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζητάει επίσης την αποστολή ειδικής επιτροπής του ΕΚ στην Τουρκία. Για δε το προσφυγικό σημειώνει την ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς δικαίου για μετανάστες και πρόσφυγες και να σταματήσει οι επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.
  • Η αναστολή της χρηματοδότησης που δίνεται στην Τουρκία για την ενταξιακή της πορεία, είναι τέλος ένα κοινό αίτημα.

Ορισμένοι μάλιστα ζητούν να χρησιμοποιηθούν επισήμως τα χρήματα αυτά για τους μετανάστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ