ΚΟΣΜΟΣ

Γάλλος αστυνομικός καταδικάστηκε για βιαιοπραγία εις βάρος ανήλικου διαδηλωτή

Γάλλος αστυνομικός καταδικάστηκε για βιαιοπραγία εις βάρος ανήλικου διαδηλωτή
REUTERS / CHRISTIAN HARTMANN

Ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή επιβλήθηκε σε έναν 26χρονο Γάλλο αστυνομικό, που γρονθοκόπησε μαθητή λυκείου στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας για την εργατική νομοθεσία.

Το πλημμελειοδικείο του Παρισιού δεν ενέγραψε αυτή την καταδίκη το ποινικό μητρώο του κατηγορουμένου κάτι που σημαίνει ότι ο αστυνομικός μπορεί να συνεχίσει να ασκεί το επάγγελμά του.

Οπως γράφει το ΑΠΕ, οι δικαστές υπερέβησαν την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε ζητήσει φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή.

Βίντεο της σκηνής, που αναμεταδόθηκε ευρύτατα από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και από τα Μέσα ενημέρωσης, είχε προκαλέσει σάλο, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, είχε δηλώσει «σοκαρισμένος».

Το βίντεο, με ημερομηνία 24 Μαρτίου, δείχνει τον μαθητή καταγής περιτριγυρισμένο από πολλούς αστυνομικούς. «Σήκω! Σήκω!», του λέει ένας απ' αυτούς, πριν του καταφέρει μια δυνατή γροθιά στο πρόσωπο, που κάνει τον μαθητή, τον οποίο κρατούσε ένας άλλος αστυνομικός, να κλονιστεί και να πέσει. Η μύτη του μαθητή έσπασε από τη γροθιά.

Ο αστυνομικός υποστήριξε πως δεν είχε στόχο το πρόσωπο του έφηβου, αλλά το χτύπησε επειδή, καθώς ένας από τους συναδέλφους του κρατούσε τον μαθητή από τον σβέρκο, αυτός έσκυψε τη στιγμή που ο αστυνομικός έριχνε τη γροθιά. Ο εισαγγελέας τόνισε πως, ό,τι κι αν ήταν ο στόχος της γροθιάς του αστυνομικού, η κίνησή του ήταν «απολύτως αθέμιτη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ