ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Τέσσερις νεκροί στη μάχη με τις δασικές πυρκαγιές - Τοξικός καπνός σε γειτονικές χώρες

Ινδονησία: Τέσσερις νεκροί στη μάχη με τις δασικές πυρκαγιές - Τοξικός καπνός σε γειτονικές χώρες

Πυρκαγιές στην Ινδονησία

AP

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδονησία, όταν παγιδεύτηκαν από τις φλόγες ενώ προσπαθούσαν να περιορίσουν μεγάλη δασική πυρκαγιά σε εθνικό πάρκο της Ιάβας. Την ίδια ώρα, οι φωτιές εξαπλώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, με τον τοξικό καπνό να έχει φτάσει μέχρι τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και το Ανατολικό Τιμόρ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δασών της Ινδονησίας, η τραγωδία σημειώθηκε την Πέμπτη (15/10) στο εθνικό πάρκο Μπρόμο Τενγκέρ Σεμέρου, στην ανατολική Ιάβα. Τα θύματα ήταν δύο φύλακες του πάρκου και δύο φρουροί ασφαλείας, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του, Έντριπ Ουαχιουτάμα.

Δύο ακόμη άνθρωποι υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα. Πρόκειται για έναν εθελοντή πυροσβέστη και έναν φύλακα γειτονικού ξενοδοχείου, οι οποίοι προσπάθησαν να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους και χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη.

Διπλασιάστηκαν οι θερμές εστίες μέσα σε μία ημέρα

Η κατάσταση προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στις Αρχές, καθώς οι δορυφορικές παρατηρήσεις καταγράφουν σημαντική αύξηση των περιοχών με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες.

Το βράδυ της Πέμπτης εντοπίστηκαν 799 τέτοια σημεία σε ολόκληρη τη χώρα, έναντι 372 την προηγούμενη ημέρα. Το υπουργείο διευκρίνισε ότι η καταγραφή μιας θερμής εστίας δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση παρατηρείται στο Κεντρικό Καλιμαντάν, στο νησί Βόρνεο, όπου ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν για την αντιμετώπιση των φωτιών.

Ωστόσο, ο πυκνός καπνός δυσχεραίνει τόσο τις εναέριες ρίψεις νερού όσο και τις επιχειρήσεις τεχνητής πρόκλησης βροχής, που πραγματοποιούνται με ειδικές παρεμβάσεις στα σύννεφα.

Απειλούνται οι ουρακοτάγκοι – Προειδοποιήσεις για τον καπνό

Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στο εθνικό πάρκο Τανγιούνγκ Πούτινγκ, επίσης στο Βόρνεο, το οποίο φιλοξενεί σημαντικούς πληθυσμούς ουρακοτάγκων, ενός είδους που απειλείται με εξαφάνιση.

Οι πυρκαγιές έχουν ήδη προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις του Βόρνεο, της Σουμάτρας και της Παπούας, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ινδονησίας.

Οι Αρχές συνέστησαν στους πολίτες να περιορίσουν τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους και να φορούν προστατευτική μάσκα εφόσον επιδεινωθεί η ποιότητα του αέρα.

Πάνω από 9 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καταστραφεί

Η Ινδονησία αντιμετωπίζει κάθε χρόνο δασικές πυρκαγιές κατά την περίοδο ξηρασίας, η οποία συνήθως εκτείνεται από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Φέτος, ωστόσο, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες, με τις καμένες εκτάσεις να ξεπερνούν, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, τα 9 εκατομμύρια στρέμματα.

Η ένταση των πυρκαγιών συνδέεται με το ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο ευνοεί τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν, πάντως, ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η ανθρώπινη δραστηριότητα, ιδιαίτερα η χρήση φωτιάς για την εκκαθάριση δασικών εκτάσεων και η μακροχρόνια υποβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων.