ΚΟΣΜΟΣ

Κατεχόμενη Δυτική Όχθη: Έποικοι επιτέθηκαν και τραυμάτισαν δημοσιογράφο της Washington Post

Κατεχόμενη Δυτική Όχθη: Έποικοι επιτέθηκαν και τραυμάτισαν δημοσιογράφο της Washington Post

Ένοπλοι ισραηλινοί έποικοι παρακολουθούν Παλαιστίνιους που  μαζέυουν τις ελειές τους.

AP Photo/Leo Correa

Μια φωτορεπόρτερ της «Washington Post» νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, αφού Ισραηλινοί έποικοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη επιτέθηκαν σε αυτήν και σε μια ομάδα Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια της ετήσιας συγκομιδής ελιάς.

Η έμπειρη φωτορεπόρτερ Χάιντι Λέβιν, η οποία βρισκόταν σε αποστολή για λογαριασμό της «Washington Post», ανέφερε ότι η ομάδα Παλαιστινίων με την οποία βρισκόταν άρχισε να υποχωρεί όταν είδαν δεκάδες έποικους να τρέχουν προς το μέρος τους, αναφέρει το CNNi.

Σε βιντεοσκοπημένη δήλωση, η Levine ανέφερε ότι οι έποικοι την κλώτσησαν ενώ βρισκόταν στο έδαφος. «Είχα την τσάντα με τη φωτογραφική μου μηχανή και το πουγκί με το διαβατήριό μου, ενώ το τηλέφωνό μου κρεμόταν από ένα κορδόνι γύρω από το λαιμό μου και μου το έσπασαν, μου έσπασαν τις φωτογραφικές μηχανές, μου έσπασαν την τσάντα και συνέχιζαν να με κλωτσούν», είπε η Levine, η οποία εκτίμησε ότι η επίθεση διήρκεσε 10 λεπτά. «Απλά απόλυτη τρέλα, και δεν είδα κανέναν να προσπαθεί να το σταματήσει.»

«Δεν ξέρω πώς ένας γονιός μπορεί να μεγαλώσει ένα τέτοιο τέρας. Δεν είναι καν άνθρωποι, και ναι, είναι Εβραίοι τρομοκράτες», πρόσθεσε η Levine. «Και ξέρετε κάτι; Δυστυχώς, κανένας από αυτούς δεν θα διωχθεί ποινικά. Είμαι σίγουρη γι’ αυτό.»

Η εφημερίδα «Washington Post» ανέφερε ότι η Levine φορούσε «εμφανή διακριτικά που την ταυτοποιούσαν σαφώς ως δημοσιογράφο» κατά τη διάρκεια της επίθεσης. «Είμαστε εξοργισμένοι από αυτή την αδικαιολόγητη επίθεση εναντίον μιας δημοσιογράφου που έκανε τη δουλειά της και ζητούμε από τις αρχές να διεξαγάγουν διεξοδική έρευνα και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα».

Το βίντεο της επίθεσης έδειχνε μια ομάδα μασκοφόρων εποίκων, μερικοί από τους οποίους ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα, να εκτοξεύουν πέτρες εναντίον μιας ομάδας Παλαιστινίων, ορισμένοι από τους οποίους επίσης πετούσαν πέτρες. Στο παρασκήνιο, τουλάχιστον πέντε έποικοι περικυκλώνουν τη Levine και την ρίχνουν στο έδαφος, χτυπώντας την ενώ αυτή καλύπτει το πρόσωπό της με τα χέρια της. Οι έποικοι φαίνεται να αρπάζουν τη τσάντα της Levine.

Ο δημοσιογράφος Τζάσπερ Ναθάνιελ, ο οποίος ήταν μάρτυρας της επίθεσης και βοήθησε τον Λεβίν, δήλωσε την Παρασκευή στον Τζιμ Σκιούτο του CNNi ότι είχαν δει τους εποίκους στην κορυφή ενός λόφου να φορούν μάσκες και να αρπάζουν ρόπαλα, ενώ οι Παλαιστίνιοι μάζευαν ελιές πιο κάτω. «Εννοώ, τους παρακολουθήσαμε να προετοιμάζονται για αυτή την επίθεση», είπε. Περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της συγκομιδής, ανέφερε, οι έποικοι όρμησαν κάτω από τον λόφο, πετώντας πέτρες.

Israel Palestinians West Bank

Ένας Παλαιστίνιος νεαρός τρέχει για να ξεφύγει από δακρυγόνα που εκτόξευσαν μέλη των ισραηλινών δυνάμεων, μετά από επίθεση εποίκων κατά τη διάρκεια της συγκομιδής ελιών στο χωριό Αμπού Φαλάχ της Δυτικής Όχθης, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2026.

AP Photo/Leo Correa

Ο Nathaniel είπε ότι στη συνέχεια έφτασαν Ισραηλινοί στρατιώτες και έριξαν δακρυγόνα στους Παλαιστινίους, αναγκάζοντας τον ίδιο και τη Levine να υποχωρήσουν. Περιέγραψε επίσης εποίκους να πυροβολούν από το πίσω μέρος ενός λευκού φορτηγού καθώς αυτό κατέβαινε με ταχύτητα τον λόφο.

Η Levine πιάστηκε κατά τη διάρκεια της υποχώρησης, είπε ο Nathaniel. Περιέγραψε ότι είδε πέντε ή έξι εποίκους να την περικυκλώνουν και να την χτυπούν επανειλημμένα με ρόπαλα.

Σε κάποιο σημείο, είπε ο Ναθάνιελ, ένας επιτιθέμενος τράβηξε τη Λεβίν από το γιλέκο της, ενώ ένας άλλος την κλώτσησε και την έριξε ξανά στο έδαφος.

«Φοβόμουν ότι θα τη σκότωναν», είπε ο Ναθάνιελ.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους νεαρούς Παλαιστίνιους που τον βοήθησαν να φτάσει στη Λεβίν, λέγοντας ότι «ανέλαβαν δράση και του παρείχαν κάλυψη».

«Αν εκείνοι οι νεαροί Παλαιστίνιοι δεν είχαν ρίξει εκείνες τις πέτρες, η Χάιντι θα μπορούσε να είναι νεκρή», είπε. «Και εγώ δεν θα μπορούσα να φτάσω κοντά της».

Israel Palestinians West Bank

Ένας Παλαιστίνιος χρησιμοποιεί σφεντόνα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ακολούθησαν επίθεση εποίκων εναντίον Παλαιστινίων οι οποίοι μάζευαν ελιές στο χωριό Αμπού Φαλάχ της Δυτικής Όχθης, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2026.

AP Photo/Leo Correa

Ο Ναθάνιελ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Λεβίν στο νοσοκομείο μετά την επίθεση, ανέφερε ότι είχε ένα σπασμένο πλευρό, έναν σπασμένο σπόνδυλο και έναν σοβαρό τραυματισμό στο δάχτυλο που απαιτούσε χειρουργική επέμβαση.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισελήνου ανέφερε ότι παρείχε ιατρική περίθαλψη σε δύο άτομα που είχαν δεχτεί ξυλοδαρμό από εποίκους: Μια 63χρονη γυναίκα και έναν 40χρονο άνδρα.

Israel Palestinians West Bank

Παλαιστίνιοι γιατροί και ένας Ισραηλινός στρατιώτης παρακολουθούν έναν Παλαιστίνιο που πυροβολήθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες μετά από επίθεση εποίκων σε Παλαιστίνιους που μαζεύουν ελιές στο χωριό Αμπού Φαλάχ στη Δυτική Όχθη, Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2026.

AP Photo/Leo Correa

Η επίθεση αποτελεί μέρος ενός κύματος επιθέσεων από εποίκους κατά την έναρξη της παλαιστινιακής συγκομιδής ελιάς, το οποίο ανέφεραν κάτοικοι σε ολόκληρη την περιοχή. Κατά τη συγκομιδή ελιάς του περασμένου έτους σημειώθηκε έξαρση τέτοιων περιστατικών σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, καθώς εποίκοι επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους και τους εμπόδισαν να έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους.

Η Levine μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Κρατικό Νοσοκομείο της Ραμάλα μετά την επίθεση, όπου η κατάστασή της ήταν σταθερή, σύμφωνα με την Ένωση Ξένου Τύπου (FPA). Φωτογραφίες δείχνουν το χέρι και το πόδι της Levine τυλιγμένα με επιδέσμους, καθώς αναπαύεται σε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι.

Η FPA καταδίκασε την επίθεση και κάλεσε τον επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του ισραηλινού στρατού, η οποία διευθύνει τις επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη, να «σταματήσει να προβάλλει δικαιολογίες και να κάνει το καθήκον του, που είναι η προστασία των αμάχων από αυτούς τους βίαιους όχλους».

Πρόσθετα βίντεο από τον τόπο του συμβάντος δείχνουν έναν άνδρα με αιματοβαμμένο πρόσωπο μετά την επίθεση, καθώς και ένα αυτοκίνητο με παλαιστινιακές πινακίδες να καίγεται. Ένα άλλο βίντεο δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να αποκλείουν τον δρόμο. Ένας στρατιώτης τραβάει βίντεο με το κινητό του ένας δεύτερος εκτοξεύει κάτι που μοιάζει με καπνογόνο, ενώ ένας άνδρας τον ικετεύει: «Σε παρακαλώ, μην το κάνεις!».

Israel Palestinians West Bank

Ισραηλινοί στρατιώτες κινούνται προς έναν Παλαιστίνιο που βρίσκεται τραυματισμένος σε έναν δρόμο, αφού τον πυροβόλησαν μετά από επίθεση εποίκων σε Παλαιστίνιους που μαζεύουν ελιές στο χωριό Αμπού Φαλάχ στη Δυτική Όχθη, Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2026.

AP Photo/Leo Correa

Η ισραηλινή αστυνομία ξεκίνησε έρευνα μετά την παραλαβή αναφορών για την επίθεση. Σε δήλωσή της, η αστυνομία ανέφερε ότι «αντιμετωπίζει με μεγάλη αυστηρότητα κάθε πράξη βίας, ιδίως όταν αφορά μέλη των μέσων ενημέρωσης που εκτελούν το έργο τους».

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι θα εξετάσουν «όλες τις περιστάσεις» γύρω από το περιστατικό. «Οι προσπάθειες υποκίνησης εντάσεων μεταξύ των πληθυσμών υπονομεύουν την ασφάλεια στην περιοχή», ανέφεραν οι IDF. «Οι επιθέσεις και η βία εναντίον αθώων πολιτών αποτελούν σοβαρές και απαράδεκτες πράξεις».