Μερτς: Η Ρωσία δεν θέλει μόνο την Ουκρανία - Απειλεί ολόκληρη την πολιτική τάξη της Ευρώπης
O Φρίντριχ Μερτς
AP Photo/Markus SchreiberΠροειδοποίηση ότι οι επιδιώξεις της Ρωσίας δεν περιορίζονται στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά επεκτείνονται στην αποσταθεροποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης, απηύθυνε ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, εκφράζοντας την ανησυχία του για την υποτίμηση της ρωσικής απειλής από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg τη Δευτέρα (19/10), ο Μερτς υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν επιδιώκει μόνο την επικράτηση στην Ουκρανία, αλλά και την αποδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι υποτιμάται η επιρροή της Ρωσίας στις κοινωνίες μας», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία βρίσκεται σε πορεία αποσταθεροποίησης ολόκληρης της πολιτικής τάξης της ευρωπαϊκής ηπείρου».
«Δεν πρόκειται μόνο για εδαφικά κέρδη στην Ουκρανία»
Ο Μερτς εκτίμησε ότι σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης δεν έχει αντιληφθεί πλήρως τις στρατηγικές επιδιώξεις του Κρεμλίνου, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, υπερβαίνουν τις εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία.
«Δεν βλέπουν ποιος είναι πραγματικά ο στόχος της Ρωσίας. Δεν πρόκειται μόνο για εδαφικά κέρδη στην Ουκρανία. Φοβούνται τη δημοκρατία, τις ανοιχτές κοινωνίες και την επιτυχία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις του αντανακλούν την αυξανόμενη ανησυχία ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τις λεγόμενες υβριδικές απειλές, στις οποίες περιλαμβάνονται κυβερνοεπιθέσεις, επιχειρήσεις παραπληροφόρησης και απόπειρες υπονόμευσης κρίσιμων υποδομών.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τη Μόσχα για εμπλοκή σε περιστατικά που επηρεάζουν την ασφάλεια της χώρας, μεταξύ των οποίων και απόπειρα επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αεροδρόμιο της Λειψίας τον περασμένο Αύγουστο.
Η επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας και Ευρώπης
Οι σχέσεις της Μόσχας με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την έναρξη της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, ενώ η ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022 οδήγησε σε περαιτέρω ενίσχυση των κυρώσεων και της στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο.
Παράλληλα, ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταγγείλει περιστατικά κατασκοπείας, κυβερνοεπιθέσεων και παρεμβάσεων που αποδίδουν σε ρωσικές υπηρεσίες ή ομάδες που συνδέονται με τη Μόσχα.
Η Γερμανία έχει προχωρήσει σε περιορισμούς της ρωσικής διπλωματικής παρουσίας, με τις διμερείς σχέσεις να βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.
Οι προειδοποιήσεις του Μερτς έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα και να διατηρήσει τη στήριξή της προς την Ουκρανία, εν μέσω αβεβαιότητας για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Για τον Γερμανό καγκελάριο, η αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής δεν αφορά αποκλειστικά την ασφάλεια της Ουκρανίας, αλλά και την προστασία των δημοκρατικών θεσμών και της πολιτικής σταθερότητας στην Ευρώπη.
Πώς το «κύμα» οργής στη Γαλλία αποτελεί «δώρο» για την Μαρίν Λεπέν - Το αδιέξοδο Μελανσόν
13:17
Γαλλία: Συστήνεται Εξεταστική Επιτροπή για τα επεισόδια της 17ης Οκτωβρίου
13:16
Έντονος διάλογος Φιλιππίδη - Μπιμπίλα στο δικαστήριο: «Σε λυπόμουν και σε έκανα παρέα» - «Εμένα;»
13:11
Allwyn x McLaren Racing:Live in Athens δικαίωσε κάθε προσδοκία-Οι στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες
12:51