ΚΟΣΜΟΣ

Η κεντροδεξιά του Κοέλιο αντιμέτωπη με κοινοβουλευτική ήττα

Η κεντροδεξιά του Κοέλιο αντιμέτωπη με κοινοβουλευτική ήττα
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πάσος Κοέλιο σε ομιλία του στην Βουλή REUTERS/Hugo Correia

Τα αριστερά κόμματα της Πορτογαλίας φαίνονται έτοιμα να εκδιώξουν την κεντροδεξιά κυβέρνηση μέσω μιας κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας την Τρίτη, ως μέρος του σχεδιασμού για τον σχηματισμό μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης που ελπίζουν ότι θα θέσει τέλος στα χρόνια σκληρής λιτότητας.

Η προοπτική μιας κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τους κομμουνιστές και άλλα κόμματα της αριστεράς θορύβησε τους επενδυτές και απειλεί να εκτροχιάσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη στην Πορτογαλία, η οποία βγήκε από ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης μόλις πέρυσι.
Το χρηματιστήριο της Λισαβώνας υποχώρησε κατά την πρωινή συνεδρίαση 2% μετά από την χθεσινή πτώση του κατά 4%.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο ορκίστηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα με απευθείας διορισμό από τον Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα, αν και δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σε μια απροσδόκητη εξέλιξη, τα τρία κόμματα της αριστεράς έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν για την απόρριψη του νέου προγράμματος της κυβέρνησης σε μια ψηφοφορία που πρόκειται να διεξαχθεί την Τρίτη το απόγευμα. Κάτι τέτοιο θα αναγκάσει τον Κοέλιο να υποβάλλει την παραίτησή του.

Αν ο Κόστα ηγηθεί μιας κυβέρνησης με τους κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Πορτογαλίας που περιλαμβάνονται σε κυβερνητικό συνασπισμό πολύ αριστερά κόμματα δεδομένου ότι η Πορτογαλία επέστρεψε στη δημοκρατία το 1974, μετά από χρόνια δικτατορίας, σύμφωνα με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρώην πρωθυπουργό της χώρας και πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι πιθανές συνέπειες ενός τέτοιου πειράματος δεν είναι καθόλου ξεκάθαρες, αλλά είναι πιθανό πως θα εκληφθεί από τις αγορές ως πιστωτικά αρνητικό γεγονός», είπε ο ίδιος στο Reuters. Οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές δαπανών που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Πορτογαλίας και του προγράμματος διάσωσης.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Πορτογαλίας, το CGTP, που συνδέεται με τους κομμουνιστές, έχει καλέσει σε συλλαλητήριο μπροστά από το κοινοβούλιο το απόγευμα της Τρίτης. Ένα αντι-συλλαλητήριο για την υποστήριξη της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο λίγο νωρίτερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ