ΚΟΣΜΟΣ

Θέσπιση ορίου για τους πρόσφυγες στη Γερμανία ζητά ο Ζέεχοφερ

Θέσπιση ορίου για τους πρόσφυγες στη Γερμανία ζητά ο Ζέεχοφερ
REUTERS/ MICHAEL DALDER

Σοβαρές διαφωνίες για το προσφυγικό εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).

Ο πρόεδρος της βαυαρικής CSU Χορστ Ζέεχοφερ δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα συμμετάσχει στην νέα κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, αν εκλεγεί και πάλι καγκελάριος, θέτοντας ως προϋπόθεση να θεσπιστεί όριο στον αριθμό των προσφύγων σε 200.000 ετησίως. "Θα συγκυβερνήσουμε στο Βερολίνο εάν πραγματοποιηθεί αυτό. Το εγγυώμαι στο κόμμα μου", τόνισε στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine.

Ο Ζέεχοφερ χαρακτήρισε τη θέσπιση ορίου για τους πρόσφυγες, το οποίο απορρίπτει η Μέρκελ, "το δυσκολότερο θέμα" στις σχέσεις του με την CDU. "Ενα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είναι οι δυσκολότεροι δέκα μήνες (μέχρι τις εθνικές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2017) στις σχέσεις της CDU και της CSU. Θα επιμείνουμε στο ανώτατο όριο των 200.000 ετησίως, διότι ο περιορισμός τους αποτελεί την προϋπόθεση για να επιτύχει η ενσωμάτωσή τους", αιτιολόγησε την στάση του ο Ζέεχοφερ στην εφημερίδα.

Ο Βαυαρός πολιτικός εκτιμά όμως ότι η CDU θα υποχωρήσει τελικά διότι "δεν μπορεί να αγνοεί το γεγονός ότι το ποσοστό της βρίσκεται 6%-10% κάτω από τις περασμένες εκλογές. Το μεταναστευτικό είναι ο βασικός λόγος".

Παρά την σκληρή του στάση, ο Ζέεχοφερ έστειλε εν τούτοις μήνυμα ενότητας. "Τα δύο κόμματα CDU και CSU θα αγωνιστούν από κοινού για την ισχυροποίησή τους. Με σωστά προγράμματα και καλά στελέχη θα μπορέσουμε να φτάσουμε κοντά στο 40% και όχι το 30%", διαβεβαίωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ