ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέα πλήγματα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές - Τι λένε οι αναλυτές

ΗΠΑ-Ιράν: «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέα πλήγματα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές - Τι λένε οι αναλυτές

Μια Ιρανή γυναίκα περνάει μπροστά από τοιχογραφία που αναφέρεται στο Στενό του Ορμούζ και γράφει στα περσικά «Για πάντα στο χέρι του Ιράν» σε μια πλατεία στην Τεχεράνη

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Για νέο γύρο αμερικανικών βομβαρδισμών στο Ιράν, πιθανότατα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, φαίνεται να προετοιμάζεται η Ουάσιγκτον, ενισχύοντας τη στρατιωτική της παρουσία στη Μέση Ανατολή. Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας επίθεσης, Αμερικανοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ακόμη και μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση δύσκολα θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου.

Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν παραμένει υψηλή, με την αντιπαράθεση να επικεντρώνεται πλέον στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ. Παρότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλης κλίμακας πλήγματα σε χερσαίους στόχους, οι πρόσφατες στρατιωτικές κινήσεις ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η σύγκρουση μπορεί σύντομα να εισέλθει σε νέα φάση.

Γιατί θεωρούν πιθανή μια νέα επίθεση

«Εκτιμώ πλέον ότι υπάρχει πιθανότητα να πραγματοποιηθούν πλήγματα λίγο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές», δηλώνει η Σούζαν Μαλόνι, ερευνήτρια του Brookings Institution.

Η ίδια επικαλείται την ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, τις προειδοποιήσεις ασφαλείας προς Αμερικανούς πολίτες και την αυξημένη ετοιμότητα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Κατά την εκτίμησή της, ο Τραμπ αποφεύγει νέα στρατιωτική επιχείρηση πριν από τις εκλογές, καθώς ο πόλεμος έχει ήδη προκαλέσει δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Ωστόσο, θεωρεί ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να διατηρηθεί επ' αόριστον. Ο ναυτικός αποκλεισμός αυξάνει την πίεση στην Τεχεράνη, αλλά ταυτόχρονα υποχρεώνει την Ουάσιγκτον να δεσμεύει σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

«Θα πρέπει να υπάρξει κάποια λύση, είτε μέσω της διπλωματίας είτε με στρατιωτική δράση», υποστηρίζει.

Η προειδοποίηση Τραμπ για νέα «Επική Οργή»

Το ενδεχόμενο νέων πληγμάτων άφησε ανοιχτό και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος την Παρασκευή (23/10) προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επαναλάβουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Τεχεράνη.

«Μπορεί να πραγματοποιήσουμε άλλη μία μικρή “Επική Οργή”», δήλωσε σε προεκλογική συγκέντρωση, αναφερόμενος στην επιχείρηση που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα, είχε υποστηρίξει ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τερματιστεί πολύ γρήγορα, χωρίς να διευκρινίσει με ποιον τρόπο.

Οι στρατιωτικές προετοιμασίες και τα εμπόδια

Ανάλογη εικόνα μεταφέρει ο Τζέισον Κάμπελ, ερευνητής του Middle East Institute, ο οποίος κάνει λόγο για σαφείς ενδείξεις προετοιμασίας νέων βομβαρδισμών.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγει την αναμενόμενη άφιξη του αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt, την αποστολή πρόσθετων δυνάμεων πεζοναυτών και τις πρόσφατες κινήσεις της ισραηλινής αεροπορίας. Επισημαίνει επίσης την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Παρά τις προετοιμασίες, θεωρεί «αδύνατο να προβλεφθεί» πότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν νέα πλήγματα.

Ο Κάμπελ εκτιμά ακόμη ότι οι στρατιωτικές επιλογές της Ουάσιγκτον έχουν περιοριστεί, καθώς οι ζημιές που έχουν υποστεί αμερικανικές βάσεις στην περιοχή δυσχεραίνουν το ενδεχόμενο μεγάλης χερσαίας επιχείρησης.

«Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν οι χιλιάδες στρατιώτες, ενδεχομένως και δεκάδες χιλιάδες, που θα απαιτούνταν για μια τέτοια επιχείρηση», εξηγεί.

Ο κίνδυνος για τον άμαχο πληθυσμό

Ένα ακόμη ζήτημα αφορά τους πιθανούς στόχους νέων βομβαρδισμών. Σύμφωνα με τη Μαλόνι, οι περισσότερες συμβατικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν έχουν ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές.

Εκτιμά, επομένως, ότι μια νέα επιχείρηση θα μπορούσε να στραφεί περισσότερο εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών, με άμεσες συνέπειες για τον ιρανικό πληθυσμό.

Παράλληλα, αμφισβητεί ότι η περαιτέρω στρατιωτική πίεση θα μπορούσε να αναγκάσει την Τεχεράνη να αλλάξει στάση.

«Πρόκειται για έναν πόλεμο που δεν μπορεί να τερματιστεί με νέα κλιμάκωση, από οποιαδήποτε πλευρά», υπογραμμίζει.

Στην ίδια εκτίμηση καταλήγει και ο Κάμπελ.

«Δεν βλέπω πώς η επανέναρξη των πληγμάτων κατά του Ιράν, σε κλίμακα ανάλογη με εκείνη των πρώτων 50 ημερών του πολέμου, θα μπορούσε να αλλάξει ουσιαστικά τη στρατηγική του ιρανικού καθεστώτος», επισημαίνει.

Όπως εξηγεί, η Τεχεράνη έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να αντέχει μεγάλες απώλειες χωρίς να αλλάζει πορεία, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα μιας νέας εκστρατείας βομβαρδισμών.