ΚΟΣΜΟΣ

Χαλέπι: τραγωδία δίχως τέλος

Χαλέπι: τραγωδία δίχως τέλος
Διασώστες της οργάνωσης 'Λευκά Κράνη' μεταφέρουν τραυματισμένα παιδιά μετά από βομβαρδισμό. REUTERS/Sultan Kitaz/φωτογραφία αρχείου

Τουλάχιστον 32 άμαχοι, ανάμεσα τους πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν τις τελευταίες ώρες στο Χαλέπι, στη διάρκεια βομβαρδισμών που εξαπέλυσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε στο Ρόιτερς ο επικεφαλής της οργάνωσης των διασωστών "Λευκά Κράνη", τα τρόφιμα και τα φάρμακα για τους περίπου 275.000 εγκλωβισμένους κατοίκους διαρκούν για λιγότερο από δέκα μέρες.

Τα μέλη της οργάνωσης μεταφέρουν οδυνηρές εικόνες από την εμπόλεμη ζώνη.

Μια γειτονιά της πόλης, η Μπαμπ αλ Ναιράμπ έγινε στόχος επιδρομών με βόμβες–βαρέλια που έριξε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο. Στα ερείπια ενός κτιρίου που ισοπεδώθηκε από τους βομβαρδισμούς, οι διασώστες κατόρθωσαν να βγάλουν ζωντανό ένα αγόρι έπειτα από επιχείρηση που διήρκησε πάνω από μια ώρα.

Σε μια άλλη γειτονιά, την αλ Μασάντ, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου αντίκρισε ισοπεδωμένο ένα τριώροφο κτίριο στο οποίο μέσα κατοικούσαν πολλοί άνθρωποι.

"Υπήρξε μια κλιμάκωση των επιθέσεων σήμερα το βράδυ με διαρκείς βομβαρδισμούς", δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν. "Πολλοί τραυματίες και πτώματα εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα", πρόσθεσε.

"Δεν μπορείτε να φανταστείτε ποια είναι η κατάσταση", τόνισε ο Ραέντ Αλ Σάλεχ, επικεφαλής της οργάνωσης Λευκά Κράνη από την Στοκχόλμη όπου βρίσκεται για να παραλάβει το βραβείο Right Livelihood, που αποτελεί το "Εναλλακτικό Βραβείο Νομπέλ". Πρόσθεσε πως η έλλειψη των προμηθειών για τους γιατρούς είναι τόσο έντονη, που καταφεύγουν σε αποφάσεις ζωής και θανάτου για το ποιον θα χειρουργήσουν. "Δεν μπορούν να τους δεχτούν όλους...Δεν υπάρχουν επαρκή υλικά, ούτε αρκετοί γιατροί", πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ