Στα παρασκήνια της Συνόδου της G20: Κανένας Ευρωπαίος δεν ήθελε κοινή φωτογραφία με τον Λαβρόφ
O υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ στο κέντρο της συνεδρίασης της G20
(Megan Varner/Pool Photo via AP)Τις εργασίες της συνόδου της G20, άνοιξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο στην Ατλάντα παρουσία του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ με την παραδοσιακή «οικογενειακή φωτογραφία» να ματαιώνεται επειδή οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν να εμφανιστούν δίπλα στον Ρώσο ΥΠΕΞ.
Σε μια περίοδο που αδιέξοδα εμφανίζονται σε όλα τα μέτωπα, από το Ιράν μέχρι την Ουκρανία και ενώ η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει την ανοδική πορεία της, η σύνοδος ξεκίνησε προβληματικά: η παραδοσιακή «οικογενειακή φωτογραφία» ματαιώθηκε επειδή οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν να εμφανιστούν δίπλα στον Λαβρόφ.
Πάντως ο Ρώσος υπουργός βρίσκεται μέσα στην αίθουσα όπου διεξάγεται η σύνοδος, σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο της πόλης.
Η παρουσία του «σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιεί τις πράξεις του ούτε τις θέσεις του», ανέφερε μια διπλωματική πηγή πριν από τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι «οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται σθεναρά τη γραμμή τους για την Ουκρανία».
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προσκαλέσει τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη σύνοδο κορυφής της G20 τον Δεκέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά περιμένει ακόμη την επιβεβαίωση ότι θα παραστεί.
Η G20 προετοιμάζει τη σύνοδο Τραμπ
Η σύνοδος αυτή, που φιλοξενείται σήμερα και αύριο στην Ατλάντα της Τζόρτζια, διεξάγεται λίγες μόλις ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της προσεχούς Τρίτης στις ΗΠΑ. Στόχος της είναι να προετοιμάσει το έδαφος για τη σύνοδο, στα μέσα Δεκεμβρίου, που θα φιλοξενήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη λέσχη του γκολφ του, κοντά στο Μαϊάμι της Φλόριντας.
Κάνοντας λόγο για μια «αποφασιστική στιγμή» για όλον τον κόσμο, ο Ρούμπιο είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ότι «αντιμετωπίζουμε μια σειρά αλληλοεξαρτώμενων οικονομικών και γεωπολιτικών κρίσεων, πολλές εκ των οποίων συνιστούν σοβαρή απειλή για τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομικής τάξης».
Η G20 περιλαμβάνει τις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες βιομηχανικά χώρες (όπως ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Γαλλία, Βραζιλία) καθώς και την Τουρκία, όμως εμφανίζεται διχασμένη σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Για τον πόλεμο αυτόν, οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί από τις αρχές του έτους. Μια συνάντηση μεταξύ Ρώσων, Ουκρανών και Αμερικανών ενδέχεται να διεξαχθεί τον Νοέμβριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ώστε να δοθεί μια ώθηση στην ειρηνευτική προσπάθεια, όμως η Ουάσιγκτον δεν το έχει επιβεβαίωσει ακόμη.
Στο τραπέζι της G20 ενέργεια και γεωπολιτικές εντάσεις
Η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία ασκεί την τρέχουσα προεδρία της G20 προτού παραδώσει τη σκυτάλη στο Ηνωμένο Βασίλειο, κρίνει ότι αυτός ο θεσμός έχει παρεκκλίνει από τους αρχικούς του στόχους και επιχειρεί να της δώσει νέα κατεύθυνση, υποστηρίζοντας ότι η παγκόσμια ασφάλεια και η οικονομική ευημερία είναι αλληλοεξαρτώμενες.
Στην Ατλάντα, «οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις προκλήσεις που σχετίζονται με την ενέργεια και την αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς και τον εντοπισμό μέσων για την από κοινού αντιμετώπιση του αντίκτυπου των γεωπολιτικών εντάσεων στην οικονομική ασφάλεια», εξήγησε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Υπογράμμισε επίση τη σημασία της πρόσβασης στην ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητη για αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
Δεν αναμένεται κάποιο «ανακοινωθέν» μετά το πέρας της συνόδου, παρά μόνο η έκδοση «συμπερασμάτων» από την αμερικανική προεδρία.
Από τη σύνοδο απουσιάζει η Νότια Αφρική, η οποια έχει μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ που την κατηγορεί για διώξεις σε βάρος των απογόνων των λευκών Ευρωπαίων αποίκων, των Αφρικάνερ. Αντιθέτως, η Ουάσιγκτον προσκάλεσε την Πολωνία, εκφράζοντας την επιθυμία να γίνει αυτή η χώρα πλήρες μέλος.
Οι παρατηρητές παρακολουθούν επίσης για τυχόν επαφές μεταξύ του Ρούμπιο και του Βραζιλιανού ομολόγου του Μάουρο Βιέιρα. Οι ΗΠΑ δέχτηκαν τις προηγούμενες ημέρες να φιλοξενήσουν τον Φλάβιο Μπολσονάρου, ο οποίος έφυγε από τη χώρα του, αν και είχε εκδοθεί απαγόρευση εξόδου, μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής από τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για τη σύνοδο της G20
Πότε έρχεται το χειμερινό ωράριο της διζωνικής μειωμένης τιμολόγησης
00:30
Πολιτική «θύελλα» στην καρδιά της Ε.Ε. - Το χρονικό της πρωτοφανούς κρίσης στην Πολωνία
23:58
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία και Λιβύη: Παράλογη η συμφωνία - Οριοθέτηση μόνο με το Διεθνές Δίκαιο
23:52
Η ευτυχία της γάτας συνδέεται με την ευτυχία του ιδιοκτήτη της - Η έρευνα που αποδομεί τα στερεότυπα
23:49