ΚΟΣΜΟΣ

Παρέμβαση της Κομισιόν για τις κυβερνοεπιθέσεις σε ψυγεία σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη

Παρέμβαση της Κομισιόν για τις κυβερνοεπιθέσεις σε ψυγεία σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη

To κτήριο της Κομισιόν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Yves Logghe

Την ανησυχία της για τις νέες κυβερνοεπιθέσεις σε συστήματα ψύξης σούπερ μάρκετ σε ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασε η Κομισιόν, προειδοποιώντας ότι οι ψηφιακές απειλές μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία επιχειρήσεων και να επηρεάσουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. 

Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται μετά το νέο κύμα επιθέσεων που προκάλεσε προβλήματα σε εκατοντάδες καταστήματα, με τις αρμόδιες αρχές να διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

«Τα περιστατικά δείχνουν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να διαταράξουν υπηρεσίες, να πλήξουν επιχειρήσεις και να επηρεάσουν άμεσα την καθημερινή ζωή των πολιτών», δήλωσε τη Δευτέρα (2/11) εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων, Κριστόφ Χάνσεν, χαρακτήρισε τις κυβερνοεπιθέσεις απόπειρα διατάραξης του εφοδιασμού τροφίμων.

Προβλήματα σε εκατοντάδες καταστήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα στα συστήματα ψύξης καταγράφηκαν σε σούπερ μάρκετ στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Σουηδία, τη Δανία και την Ιρλανδία. Οι όμιλοι Ahold Delhaize και Colruyt ανακοίνωσαν ότι περιστατικά που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια επηρέασαν ψυγεία και καταψύκτες σε δεκάδες καταστήματα στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Αντίστοιχα προβλήματα ανέφεραν οι σουηδικές αλυσίδες ICA και Coop, ενώ στην Ιρλανδία η SuperValu ανακοίνωσε ότι επηρεάστηκαν τα συστήματα ψύξης σε 13 από τα 223 καταστήματά της.

Από τις επιθέσεις επηρεάστηκε επίσης κατάστημα της IKEA στο Βέλγιο, με την εταιρεία να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουν πληγεί και άλλες εγκαταστάσεις της. Η δανέζικη εταιρεία Danfoss ανέφερε επίσης ζημιές σε προϊόντα της.

Η βελγική εισαγγελία έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα για τις επιθέσεις, ενώ οι αρμόδιες αρχές κυβερνοασφάλειας στη Σουηδία εξετάζουν αντίστοιχα περιστατικά σε καταστήματα τροφίμων.

Προηγήθηκαν επιθέσεις στη Γαλλία

Το νέο κύμα κυβερνοεπιθέσεων σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά από αντίστοιχα περιστατικά στη Γαλλία, όπου χάκερ απέκτησαν τον έλεγχο συστημάτων ψύξης σε εκατοντάδες σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, οι δράστες αύξησαν εξ αποστάσεως τη θερμοκρασία των εγκαταστάσεων έως και τους 50 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας καταστροφή τροφίμων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρκαγιές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις, ούτε εάν τα πρόσφατα περιστατικά συνδέονται με εκείνα που είχαν καταγραφεί τον Οκτώβριο στη Γαλλία.