ΚΟΣΜΟΣ

Τα τρία «προσωπα» του Τραμπ: Από την συνεργασία, στο βέτο και το «κατηγορώ» στους Ρεπουμπλικανούς

Τα τρία «προσωπα» του Τραμπ: Από την συνεργασία, στο βέτο και το «κατηγορώ» στους Ρεπουμπλικανούς
AP Photo/Julia Demaree Nikhinson

Τρια διαφορετικά πρόσωπα επέδειξε ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την διάρκεια της εκλογικής βραδιάς και ενώ διαφαίνονταν το «γαλάζιο κύμα» που σάρωσε τα προπύργια του κόμματός του. 

Ο πρόεδρος που δήλωνε έτοιμος να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς ήταν ο ίδιος που προειδοποιούσε ότι θα χρησιμοποιήσει την εξουσία του προεδρικού βέτο για να εμποδίσει τις νομοθετικές τους πρωτοβουλίες, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούσε να αποσείσει από πάνω του την ευθύνη για τις εκλογικές απώλειες των Ρεπουμπλικανών.

Οι τοποθετήσεις του αποτύπωσαν τις διαφορετικές επιλογές που εξετάζει ο Λευκός Οίκος μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας πολιτικής πραγματικότητας στην Ουάσιγκτον, με τους Δημοκρατικούς να αποκτούν ισχυρότερο ρόλο στο Κογκρέσο.

Πίσω από τις φαινομενικά αντιφατικές δηλώσεις διακρίνεται, πάντως, ένα κοινό στοιχείο: Η προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να διατηρήσει την πολιτική πρωτοβουλία, ακόμη και αν οι συσχετισμοί δυνάμεων στο Κογκρέσο δεν του επιτρέπουν πλέον να κυβερνά με την ίδια ευχέρεια.

Το συναινετικό πρόσωπο: «Θα συνεργαστούμε με τους Δημοκρατικούς»

Η πιο συμφιλιωτική εκδοχή του Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε στη συνέντευξή του στους New York Times, την ώρα που τα εκλογικά αποτελέσματα έδειχναν σημαντικές απώλειες για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε απολύτως πρόθυμος να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί θα αποκτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

«Θα συνεργαστούμε με τους Δημοκρατικούς και, ξέρετε, ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί τους. Πιθανότατα θα καταφέρουμε να βρούμε κάποια συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το συγκρουσιακό πρόσωπο: Ο «Mr. Veto» και η απειλή του προεδρικού βέτο

Εντελώς διαφορετικό ήταν το μήνυμα που εξέπεμπε ο Ντόναλντ Τραμπ όταν αναφερόταν στις εξουσίες που εξακολουθεί να διαθέτει ως πρόεδρος, ακόμη και απέναντι σε ένα Κογκρέσο ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς.

«Έχω την απόλυτη εξουσία — λέγεται βέτο», δήλωσε στο CBS News, υπογραμμίζοντας ότι είναι έτοιμος να μπλοκάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες των Δημοκρατικών.

Μάλιστα, εμφανίστηκε πρόθυμος να υιοθετήσει το προσωνύμιο «Mr. Veto», περιγράφοντας έναν τρόπο άσκησης της προεδρικής εξουσίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρατεταμένη αντιπαράθεση με το Κογκρέσο.

Γοα να γίνει ποιο πιστευτός, αναρτησε στον λογαριασμό του στο Truth Social μια φωτογραφία με ένα καπέλο που γραφεί veto.

Το φταίξιμο στους υποψηφίους του

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεγε το Truth Social για να στείλει ένα διαφορετικό μήνυμα, επιχειρώντας να αποσυνδέσει την προσωπική του πολιτική ισχύ από τις απώλειες των Ρεπουμπλικανών.

«Δεν ήμουν στο ψηφοδέλτιο και, αν ήμουν, θα είχαμε κερδίσει με σαρωτική νίκη», υποστήριξε σε ανάρτησή του.

Επίσης σε συνέντευξή του στο Politico δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι «δεν συμπάθησαν τους υποψηφίους στις περισσότερες περιπτώσεις», αλλά ότι δεν «ήθελε να κατηγορήσει κανέναν» για τις βαριές ήττες του κόμματός του.

«Αν ήμουν υποψήφιος, θα είχαμε κερδίσει», είπε ο Τραμπ στο Politico. «Θα τα είχαμε κερδίσει όλα πολύ εύκολα.»

«Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν», είπε ο πρόεδρος όταν πιέστηκε να απαντήσει ποιοι υποψήφιοι δεν ήταν αρκετά ισχυροί. «Θέλω απλώς να πω, ξέρετε, ότι ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος. Την παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον, έμαθα από αυτήν».

Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου φάνηκε να αποδίδει την ευθύνη σε συγκεκριμένους υποψηφίους, δηλώνοντας στο CNNι ότι «η ποιότητα των υποψηφίων έχει σημασία».

«Ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε καλύτερη δουλειά στην προώθηση πολλών από τους υποψηφίους που συμμετείχαν στις εκλογές από ό,τι οι ίδιοι οι υποψήφιοι», είπε ο αξιωματούχος.

Και ο ίδιος ο πρόεδρος, λίγο αργότερα, κατηγόρησε τον κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, αναφέροντας σε μια ανάρτησή του στο Truth Social ότι αν «δεν είχε μετατραπεί σε RINO (σ.σ. Republican In Name Only - Ρεπουμπλικανός μόνο κατ' όνομα) τους τελευταίους έξι μήνες της πολιτικής του καριέρας, δεν θα είχε χάσει».

Παρά τα αποτελέσματα, ο Τραμπ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, έχει κάνει «καλή δουλειά» ως ηγέτης.