ΚΟΣΜΟΣ

73.000 οι εκτοπισμένοι της Μοσούλης

73.000 οι εκτοπισμένοι της Μοσούλης
Twitter/ ‏@Awad_Amin

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) δημιούργησε δύο νέους καταυλισμούς για να φιλοξενήσει δεκάδες χιλιάδες Ιρακινούς που αναγκάζονται να φύγουν από τη Μοσούλη.

"Την περασμένη εβδομάδα η UNHCR άνοιξε τον καταυλισμό Αλ Άλαμ στο Τικρίτ που φιλοξενεί 180 Ιρακινούς και αναμένονται και άλλοι. Ο καταυλισμός Αμάλα, κοντά στο Τελάφαρ, θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Μάθιου Σάλτμαρς μιλώντας σε δημοσιογράφους. Σημείωσε ακόμα ότι οι τρεις από τους έξι καταυλισμούς της Ύπατης Αρμοστείας είναι ήδη υπερπλήρεις.

640x640 10

REUTERS/Mohammed Salem

Περισσότεροι από 73.000 Ιρακινοί έχουν εκτοπιστεί τον τελευταίο μήνα, αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Η UNHCR εκτιμά ότι θα χρειαστεί να παράσχει βοήθεια σε 1,2 εκατ. Ιρακινούς πρόσφυγες μέσα στον χειμώνα και έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή τριών καταυλισμών ενώ ένας τέταρτος βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να ανοίξουν διαδρόμους για να επιτρέψουν στους κατοίκους της Μοσούλης να φύγουν με ασφάλεια από την πόλη όπου μαίνονται οι μάχες εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, προειδοποίησε από την πλευρά της η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC).

640x640 11

REUTERS/Mohammed Salem


"Ακόμη και καταβάλλοντας τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια, οι Ιρακινοί στρατιώτες δεν μπορούν να προστατεύσουν τους αμάχους, η μάχη είναι πολύ σφοδρή", εκτίμησε ο Άλεξ Μιλουτίνοβιτς, ο διευθυντής της IRC στο Ιράκ.

Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σήμερα στη Μοσούλη. "Ξέρουμε ότι ορισμένοι πολίτες επιλέγουν να μείνουν στη Μοσούλη γιατί φοβούνται ότι θα τους σκοτώσουν οι ελεύθεροι σκοπευτές κατά τη φυγή τους. Για τον λόγο αυτό οι ιρακινές δυνάμεις πρέπει να κάνουν τα πάντα για να παράσχουν στους αμάχους ασφαλείς διόδους εξόδου" επέμεινε ο Μιλουτίνοβιτς.

640x640 12

REUTERS/Mohammed Salem

Οι Αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα κανέναν επίσημο απολογισμό αλλά σύμφωνα με την IRC "εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίζονται ή σκοτώνονται κάθε εβδομάδα στις μάχες ή κατά τη φυγή τους και δεκάδες τραυματίες φτάνουν καθημερινά στα νοσοκομεία εκστρατείας γύρω από τη Μοσούλη".

Η μη κυβερνητική οργάνωση εκφράζει επίσης φόβους για ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων εντός της πόλης ενώ οι επιχειρήσεις για την εκδίωξη των τζιχαντιστών "μπορεί να συνεχιστούν μέχρι την άνοιξη".

"Με τις μάχες σε εξέλιξη, είναι πολύ δύσκολο να προωθήσουμε βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης" στους εγκλωβισμένους κατοίκους, υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ