ΚΟΣΜΟΣ

Πρόκληση Ερντογάν: Θα επαναφέρουμε τη θανατική ποινή

Πρόκληση Ερντογάν: Θα επαναφέρουμε τη θανατική ποινή
Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Σε νέες προκλήσεις προς την ΕΕ προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι θα επικυρώσει την επαναφορά της θανατικής ποινής εφόσον ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι ασύμβατο με την ένταξη της χώρας στην Ένωση.

Απαντώντας σε ένα πλήθος, στην Κωνσταντινούπολη, που φώναζε ρυθμικά "Θέλουμε τη θανατική ποινή", ο Ερντογάν είπε: "Όταν ζητάτε κάτι τέτοιο, αυτό ενοχλεί αυτούς τους κυρίους".

"Τι έχω πει; Ότι θα επικύρωνα αυτήν την απόφαση, αν περάσει από το κοινοβούλιο", πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο Ερντογάν είχε αναφερθεί στην πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής, προκαλώντας την οργή της ΕΕ. Υπενθυμίζεται πως η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2004, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας είναι τεταμένες τους τελευταίους μήνες καθώς οι Βρυξέλλες ασκούν κριτική για το εύρος των εκκαθαρίσεων που ξεκίνησαν οι τουρκικές αρχές εναντίον όσων φέρονται ότι εμπλέκονται στο πραξικόπημα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη μια μη δεσμευτική απόφαση με την οποία ζητείται το "προσωρινό πάγωμα" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία καθώς κρίνονται "δυσανάλογα" τα μέτρα που έχει λάβει η τουρκική κυβέρνηση.

Οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής "θα έπρεπε να οδηγήσει στην επίσημη αναστολή της ενταξιακής διαδικασίας".

Απαντώντας σε αυτό το ψήφισμα, νωρίτερα ο πρόεδρος Ερντογάν απείλησε ότι θα θα ανοίξει τα σύνορα για να αφήσει να περάσουν οι μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ