ΚΟΣΜΟΣ

Τέταρτο κύμα διαδηλώσεων στη Γαλλία: Πάνω από 140.000 στους δρόμους - Συγκρούσεις στο Παρίσι

Τέταρτο κύμα διαδηλώσεων στη Γαλλία:  Πάνω από 140.000 στους δρόμους - Συγκρούσεις στο Παρίσι

Επεισόδια στη διαδήλωση στο Παρίσι

(AP Photo/Emma Da Silva)

Νέες διαδηλώσεις και συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο, σε πολλές πόλεις της Γαλλίας σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η πίεση στην κυβέρνηση, δύο ημέρες πριν από μια κοινωνική διάσκεψη το πρωί της Δευτέρας με συνδικάτα και εργοδότες στο Ματινιόν, και το απόγευμα με συναντήσεις με σχολικές και φοιτητικές οργανώσεις.

Συνολικά, 46.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι και 146.000 σε όλη τη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία της νομαρχίας και του Υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με τα συνδικάτα νέων, υπήρχαν 75.000 στην πρωτεύουσα και 250.000 σε όλη τη χώρα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σεμπαστιέν Λεκόρνυ ανέπτυξε περίπου 70.000 αστυνομικούς σε όλη την επικράτεια για την αποτροπή επεισοδίων. Αν και η συμμετοχή σήμερα εμφανίστηκε ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την πανεθνική γενική απεργία της περασμένης Πέμπτης (όπου διαδήλωσαν από 600.000 έως 1,6 εκατομμύριο πολίτες), η ένταση παρέμεινε υψηλή.

Η κατάσταση είναι «γενικά ήρεμη και υπό έλεγχο» σε όλη τη χώρα, ανέφερε επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «έχουν γίνει 18 συλλήψεις, σε σύγκριση με 27 την ίδια ώρα την περασμένη εβδομάδα».

Επεισόδια στο Παρίσι

Στο τέλος της διαδήλωσης στην Πλας ντε λα Έθνς στο Παρίσι ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας που έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές στους γύρω δρόμους, ενώ συνεχίζονταν τα συνθήματα και οι αποδοκιμασίες υπό τους ήχους των τυμπάνων.

Σε καθιστική διαμαρτυρία τα κίτρινα γιλέκα - Δύο συλλήψεις

Στο Παρίσι, μέλη των «Κίτρινων Γιλέκων» πραγματοποίησαν αυτοσχέδια καθιστική διαμαρτυρία στην Place de la Concorde, ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής της ομάδας, παρά την απαγόρευση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αστυνομία συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με τις αρχές, η συγκέντρωση δεν αριθμούσε περισσότερους από τριάντα διαδηλωτές. Άλλοι εκτιμούν ότι ήταν περίπου εκατό. Η αστυνομία των ΜΑΤ και η Ταξιαρχία Ταχείας Επέμβασης αναπτύχθηκαν για να αποτρέψουν άλλους διαδηλωτές να ενταχθούν σε αυτούς. Τελικά, όσοι βρίσκονταν στο κέντρο της πλατείας απομακρύνθηκαν

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ο Μπέντζαμιν Μπολ και η Αζέλμα Σιγκό, δύο ηγέτες του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, συνελήφθησαν σε αστυνομικό τμήμα στο 17ο διαμέρισμα, σύμφωνα με έναν άλλο εκπρόσωπο του κινήματος.

Επεισόδια στη Μασσαλία

Στην πρωτεύουσα του νομού Μπους-ντι-Ρον, όπου 5.200 άτομα συμμετείχαν στην πορεία σύμφωνα με την νομαρχία, μια μεγάλη αστυνομική παρουσία σχημάτισε ένα φράγμα. Αφού εξέδωσε προειδοποιήσεις, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος.

Δέκα συλλήψεις στη Λυών

Παρόλο που η διαδήλωση είχε απαγορευτεί από τη νομαρχία του Ροδανού, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μπροστά από το πρώην εργοστάσιο καπνού στη Λυών. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων πριν συλλάβει περίπου δέκα διαδηλωτές. Η προσέλευση ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τη διαδήλωση της Πέμπτης, στην οποία συμμετείχαν 65.000 άτομα στην πρωτεύουσα.

Ειρηνικές οι συγκεντρώσεις στη Νίκαια και το Κλερμόν

Στη Νίκαια, 2.300 άτομα συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η νομαρχία Αλπ-Μαριτίμ. Στο Κλερμόν-Φεράν (Πουί-ντε-Ντομ), περίπου 600 άτομα συγκεντρώθηκαν ειρηνικά, δήλωσε η νομαρχία. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε μακριά από το κέντρο της πόλης, όπου όλες οι συγκεντρώσεις απαγορεύονταν με νομαρχιακό διάταγμα.

«Κοινωνική διάσκεψη» τη Δευτέρα στο Ματινιόν

Ο πρωθυπουργός Σεμπαστιέν Λεκορνύ αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα με εκπροσώπους των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων για να συζητήσουν για τους μισθούς και την αγοραστική δύναμη.

Διευκρίνισε ότι ο υπουργός Εργασίας και ο υπουργός Δημόσιας Δράσης και Λογαριασμών του Δημοσίου πραγματοποιούν διαβουλεύσεις «εδώ και αρκετές ημέρες», ιδίως με υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.

«Το μόνο που θα σταματήσει την κινητοποίηση είναι η απάντηση στα αιτήματα που διατυπώνονται εδώ και αρκετές εβδομάδες από εργαζόμενους, δημοσίους υπαλλήλους, νέους και συνταξιούχους», ανέφερε η διασυνδικαλιστική σε ένα ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.