Ιράν: «Πάγωσαν» οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ μετά την ήττα Τραμπ στις ενδιάμεσες εκλογές
«Παγωμένες» παραμένουν οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, να αποδίδει τη διακοπή των επαφών στο «σοκ» που προκάλεσε η εκλογική ήττα των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχθεί την πρόταση της Τεχεράνης για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, προειδοποιώντας με σκληρά αντίποινα σε περίπτωση συνέχισης του πολέμου.
Αραγτσί: «Θα χρειαστεί χρόνος για να ξαναρχίσουν οι επαφές»
«Τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν πραγματοποιηθεί νέες επισκέψεις μεσολαβητών και ο λόγος είναι το σοκ που προκάλεσαν σε όλους τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών», δήλωσε την Κυριακή (8/11) ο Αραγτσί στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.
«Θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να διαμορφωθεί κατάλληλο κλίμα για την επανέναρξη των επισκέψεων των μεσολαβητών. Πρέπει να κάνουμε υπομονή», πρόσθεσε.
Οι διπλωματικές προσπάθειες, με τη μεσολάβηση χωρών όπως το Κατάρ, είχαν ενταθεί πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης, που ξέσπασε στα τέλη Φεβρουαρίου με τα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στο Ιράν.
Τελεσίγραφο προς την Ουάσινγκτον για τα Στενά του Ορμούζ
Σε ανάρτησή του στο X, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Λευκό Οίκο να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε συμφωνία ή θα επιλέξει τη συνέχιση του πολέμου.
«Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι έκαναν την επιλογή τους. Ήρθε η ώρα για τον Λευκό Οίκο να κάνει τη δική του», ανέφερε.
Ο Αραγτσί ξεκαθάρισε ότι η πρόταση της Τεχεράνης για επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ εντός δύο ημερών παραμένει σε ισχύ, υπό την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθούν οι ιρανικοί όροι.
«Εκπληρώστε τους όρους, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού του πολέμου σε όλα τα μέτωπα, και θα δείτε αποτελέσματα. Ή επιλέξτε τον πόλεμο και θα δείτε τους άγρυπνους και σκληραγωγημένους στη μάχη πολεμιστές μας να εξαπολύουν την κόλαση», προειδοποίησε.
Οι όροι της Τεχεράνης και η αμερικανική πίεση
Η ιρανική πρόταση προβλέπει, μεταξύ άλλων, κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα, αποδέσμευση ιρανικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, άρση των κυρώσεων στον πετρελαϊκό τομέα και τερματισμό του αμερικανικού ναυτικού αποκλεισμού.
Εφόσον ικανοποιηθούν οι όροι, η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη να ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ μέσα σε δύο ημέρες, αποκαθιστώντας τη ναυσιπλοΐα σε ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά περάσματα παγκοσμίως.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ εντείνουν την οικονομική πίεση στο Ιράν, ανακοινώνοντας σχέδια για την παρεμπόδιση χερσαίων διαδρομών που, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά όπλων και παράνομων αγαθών.
Παρά το αδιέξοδο, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, δήλωσε την Παρασκευή ότι η αμερικανική πλευρά εξακολουθεί να επιθυμεί την εξεύρεση διπλωματικής λύσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών.
Ιράν: «Πάγωσαν» οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ μετά την ήττα Τραμπ στις ενδιάμεσες εκλογές
22:30
Πώς ανακοίνωσε ο Τσίπρας την περιοδεία του στην Ήπειρο - Το λογοπαίγνιο με το όνομά του
22:19
Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν ένα εκατομμύριο ευρώ
22:08
Χειροπέδες σε δύο νεαρούς για ληστεία σε βάρος 15χρονου στο Μετρό Κορυδαλλού
22:01