ΚΟΣΜΟΣ

Τ. Όπερμαν: Η Τουρκία δεν θα καταγγείλει την συμφωνία με την Ε.Ε.

Τ. Όπερμαν: Η Τουρκία δεν θα καταγγείλει την συμφωνία με την Ε.Ε.
REUTERS/Thomas Peter

Η Τουρκία δεν θα καταγγείλει τη συμφωνία που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), Τόμας Όπερμαν.

Σε ερώτημα της εφημερίδας Rheinische Post δήλωσε πως «δεν πιστεύει» πως θα υπάρξει τέτοια κίνηση και τόνισε πως μπορεί η συμφωνία να δέχεται πυρά και από τις δύο πλευρές, όμως «είναι χρήσιμη για όλους».

«Δεν είναι φρόνιμο να την καταγγείλουμε εμείς, διότι θα τιμωρούσαμε τους λάθος ανθρώπους».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, με την σειρά του, ζήτησε καλύτερη προστασία των συνόρων της Ευρώπης, μετά και τις τελευταίες απειλές του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για άνοιγμα των συνόρων.

«Την προσπάθεια του Ερντογάν να δημιουργήσει ένα εκβιαστικό σκηνικό μπορεί να την αντιμετωπίσει κανείς καλύτερα με σωστές μεταρρυθμίσεις και όχι δια της πολιτικής συμβολισμών εξ αιτίας της οποίας η Frontex παραμένει μια τίγρη χωρίς δόντια».

Μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post εξέφρασε την πεποίθησή του πως η απειλή του Ερντογάν αποδεικνύει πόσο αναγκαίο είναι να δημιουργήσει η Ευρώπη μια πραγματική ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή.

Δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να προκαλεί μόνιμη διαταραχή στις σχέσεις της με την ΕΕ καθώς την χρειάζεται «για την ασφάλεια και την οικονομία της», υπογράμμισε ο φιλελεύθερος Γερμανός πολιτικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ