ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ χαιρετίζει την αντίσταση του Φ. Κάστρο κατά των ΗΠΑ

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ χαιρετίζει την αντίσταση του Φ. Κάστρο κατά των ΗΠΑ
SANA/Handout via REUTERS

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ χαιρέτισε το Σάββατο «την θρυλική αντίσταση» που προέβαλε ο Φιντέλ Κάστρο στο εμπάργκο που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα.

Σε συλλυπητήρια επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κούβας και αδελφό του εκλιπόντος, Ραούλ Κάστρο, ο πρόεδρος Άσαντ αναφέρει:

Ο μεγάλος ηγέτης Φιντέλ Κάστρο ηγήθηκε της μάχης του λαού του και της χώρας του εναντίον του ιμπεριαλισμού και της ηγεμονίας για δεκαετίες. Η αντίστασή του ήταν θρυλική και ενέπνευσε τους ηγέτες και τους λαούς ολόκληρου του κόσμου (...). Η Κούβα, χώρα φίλη, κατάφερε χάρη στους ηγέτες της να αντισταθεί εναντίον των σκληρότερων κυρώσεων και των πλέον αδίκων εκστρατειών της σύγχρονης ιστορίας μας.

Η Ουάσιγκτον που υποστηρίζει τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία επέβαλε μια σειρά οικονομικών κυρώσεων στη Δαμασκό από την αρχή της καταστολής της εξέγερσης στη Συρία το 2011. Η Αβάνα και η Δαμασκός διατηρούν καλές σχέσεις εδώ και δεκαετίες. Ο Χάφεζ αλ Άσαντ, πατέρας του Μπασάρ, επισκέφθηκε μάλιστα την Αβάνα το 1979 και συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο, σημειώνει το ΑΠΕ.

Ο Κάστρο είχε επισκεφθεί τη Δαμασκό τον Μάιο του 2001, σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανάδειξη στην εξουσία του Μπασάρ αλ Άσαντ που διαδέχθηκε τον πατέρα του. Ο πρόεδρος της Συρίας με τη σειρά του πήγε στην Κούβα τον Ιούνιο του 2010.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ